Vrienden van het Barlaeus
Lezing 2020 aankondiging

O N L I N E    B A R L A E U S L E Z I N G     2 6   n o v e m b e r   2 0 2 0 

Hebben boeken nog wel nut?

Een interactieve online lezing op donderdag 26 november van 20.30 – 21.30 uur

Door Corona is er dit jaar geen klassieke Barlaeuslezing.
Jammer… of een mooi moment om een alternatieve aanpak uit te proberen? Dit jaar een online paneldiscussie met o.a. :

  • * Wouter Haak, VP Research Data Management Elsevier & oud-leerling
  • * Debbie Broekers, Mediathecaris Barlaeus Gymnasium
    * Belia Heilbron, Onderzoeksjournalist & oud-leerling
  • * Tienko Rasker, Bestuurslid Vrienden vanhet Barlaeus & oud-leerling

We gaan de discussie aan over een wel zeer relevant onderwerp: het boek.

We kennen het boek allemaal uit het verleden, maar heeft het nog een toekomst? Het gaat niet goed met lezen in Nederland. In de afgelopen vijf jaar tijd is de gemiddelde leestijd afgenomen met 14%. Is deze manier van informatie tot ons nemen nog wel relevant? Een boek kun je digitaliseren, maar gaan we informatie niet splitsen in kleinere zoekbare delen? Hebben andere media de toekomst?
Wouter en Debbie doen de aftrap, maar we zijn vooral nieuwsgierig naar jouw perspectief.

Doe mee! Dankzij zoom is dat dit jaar makkelijker dan ooit.
Meld je aan:

eventbrite.nl/e/tickets-barlaeuslezing-2020

 

Belia Barl.

De Barlaeuslezingen worden verzorgd door spraakmakende oud-Barlaeanen in de aula van het Barlaeus.

In 2009 sprak emeritus hoogleraar Constantijn Kelk over ontwikkelingen in het strafrecht
Bianca Stigter sprak in 2010 over haar onderwerp ‘film’.
Paulien Cornelisse in 2011 over typisch Barlaeaans taalgebruik .
In 2012 liet Pieter Fleury ons fragmenten uit zijn werk zien met als Leitmotiv ‘autoriteit’.
In 2013 sprak Witte Hoogendijk over depressie en onze biologische klok.
In 2014 trad oud-leerling Larissa Groeneveld, celliste, op. Mischa Spel, eveneens oud-leerling, vertelde iets over haar werk als muziekjournalist en interviewde Larissa.
In 2015 sprak Teun van de Keuken naar aanleiding van De Keuringsdienst van Waarde over ons voedsel en de voedselindustrie.
In 2016 benaderde Bart de Smit Escher op mathematische wijze.
En in 2017 gaf David Kweksilber een muzikale lezing.
In 2018 sprak Hester Carvalho over de band tussen het Barlaeus en het 50-jarige Paradiso met name in de jaren 70 en 80.
In 2019 vroeg Floor Milikowski zich af van wie de stad (Amsterdam) is.

Wouter is een Barlaeaan van de periode 1983-1989. Een roerige periode waarbij er volgens sommige geruchten nog wiet in de kantine werd gerookt, en waarbij rector Kohnhorst, na een roerige benoemingsperiode, werd opgevolgd door mevrouw de Vries Lentsch. Wouter hield zich vooral bezig met het schoolorkest als 2e fagot naast de tegenwoordig beroemde oud-leerling Alban Wesley, en later wat meer met ‘filosofie’ sessies in Reijnders en Eijlders in de tussenuren rond het Leidseplein.

Na het Barlaeus haalde Wouter zijn Bachelor muziekgeschiedenis bij Tulane University, New Orleans, gevolgd door een Master Computer Science bij de UvA. Hierna heeft Wouter verschillende functies gehad bij The Boston Consulting Group, Marktplaats.nl, eBay.com, ExSilent, en nu bij Elsevier. Als VP Research Data Management zorgt hij ervoor dat de data die wereldwijd gemeten en bewerkt wordt door universitaire onderzoekers beter hergebruikt kan worden door toekomstige generaties onderzoekers. De rode draad van deze carrière is het bouwen van bruggen via online platforms.

Wouter is getrouwd met Mirjam (Ignatius) en heeft twee kinderen; Jaco zit op het Alasca te Amsterdam en Eline studeert geschiedenis bij Stirling University in Schotland.

Debbie (32) is dit schooljaar begonnen als mediathecaris op het Barlaeus Gymnasium. Het jaar ervoor maakte ze vanuit haar liefde voor lezen en interesse in het beheren van collecties de overstap vanuit de kunstwereld naar het bibliotheekwezen en bekleedde ze de functie van mediathecaris op het Utrechts Stedelijk Gymnasium.

Het leukst aan haar baan vind ze het nadenken over en het samenstellen van een actuele, goed uitgeruste collectie en het contact met de leerlingen.

Debbie studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen waar ze na haar bachelor een research master volgde op het gebied van de moderne en hedendaagse kunst. Ze werkte onder andere als schrijver en web-redacteur voor Metropolis M en als assistent voor Anton Corbijn en de galeries Annet Gelink Gallery en Marian Cramer Projects. Ook werkte ze op zaal in het Rijksmuseum.

Ze ging naar school op de Ring van Putten (beter bekend als “De Ring”) in Spijkenisse, waar ze atheneum behaalde. In haar loopbaan streeft ze ernaar haar interesse in kunst, cultuur en literatuur te blijven verdiepen.

Belia zat op het Barlaeus tussen 1998 en 2001. Het Barlaeus was in die periode lang niet zo populair als het later zou worden. De school kreeg in die tijd het imago van ‘een kakschool voor verwende en arrogante grachtengordel-etters’ nadat het Parool beschreef hoe het Barlaeus ‘leerlingen uit allochtone bevolkingsgroepen’ weerde. Het zorgde voor commotie, de documentaire ‘De Eliteschool’ van Hans Polak en een halvering van het aantal aanmeldingen van eersteklassers. Desondanks had Belia een leuk tijd op het Barlaeus, in het orkest en natuurlijk tijdens de tussenuren op het Leidseplein of in het Vondelpark.

Na het Barlaeus ging ze naar het Montessori Lyceum Amsterdam waarna ze Journalistiek studeerde in Utrecht. Hierna volgde ze een master Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds haar afstuderen in 2012 werkt ze als onderzoeksjournalist. Voor het onderzoeksjournalistieke platform Investico schreef onder meer over energie en klimaat, de beruchte relatie tussen grote ict-projecten en de overheid en de elektronische uitwisseling van medische gegevens. Daarnaast verslaat ze voor Nrc Handelsblad het snelle nieuws via de zogeheten Nieuwsdienst.

Na het Barlaeus studeerde Tienko Natuurkunde en Wijsbegeerte aan de Universiteit van Oxford, en later Bedrijfskunde aan het M.I.T. Hij is specialist op het gebied van vroege financieringen van beginnende ondernemingen. Hij werkte bij Philips in de Venture Capital afdeling, en is sinds enkele jaren directeur oprichter van een groot Europese netwerk van Angel investeerders.