B A R L A E U S L E Z I N G 2 4 o k t o b e r 2 0 2 4 o m 1 9 . 3 0 u u r
|
Donderdag 24 oktober om 19.30 uur |
We zijn heel blij om aan te kondigen dat op donderdag 24 oktober 2024 om 19:30u de Barlaeus-lezing weer worden verzorgd, deze keer door oud-Barlaeaan David Cerda Salzmann
|
Het Barlaeus is een school die traditioneel bekendstaat om zijn nadruk op de alfa-vakken. Bekende Barlaeanen zijn daarom ook vaker schrijver, historicus, of journalist (of alle drie tegelijk). David is in die zin een atypische Barlaeaan. Hij zat van 1987 tot 1993 op het Barlaeus en ging in daarna in Delft studeren. Hij specialiseerde zich in “offshore engineering” en promoveerde ook in Delft op dat gebied. Tijdens het doctoraat startte hij een succesvolle onderneming rond een vraag die hij met anderen in Delft probeerde te beantwoorden: hoe loop je rustig van een deinend schip op volle zee naar een statisch boorplatform of windmolen?
David gaat vertellen hoe hij met zijn bedrijf Ampelmann deze vraag heeft beantwoord en waar dat hem – ook na de verkoop van dat bedrijf – vervolgens heeft gebracht. Hij vertelt over zijn bijzondere levenswandel, hoe je op een alfa-school toch ook een bèta-topper kan worden, wat hij precies heeft gemaakt met Ampelmann, en waar hij zich als investeerder op dit moment voor inzet.
We hopen zo veel mogelijk mensen te verwelkomen op 24 oktober, 19:30u (inloop vanaf 19:15u), in de aula van het Barlaeus. Na de presentatie is er tijd voor vragen, en uiteraard een borrel. Tot dan!
PS: we zouden het erg op prijs stellen als jullie je zouden willen aanmelden
AANMELDEN
Dan weten we hoeveel mensen we ongeveer kunnen verwachten.
De Barlaeuslezingen worden verzorgd door spraakmakende oud-Barlaeanen in de aula van het Barlaeus.
In 2009 sprak emeritus hoogleraar Constantijn Kelk over ontwikkelingen in het strafrecht
Bianca Stigter sprak in 2010 over haar onderwerp ‘film’.
Paulien Cornelisse in 2011 over typisch Barlaeaans taalgebruik .
In 2012 liet Pieter Fleury ons fragmenten uit zijn werk zien met als Leitmotiv ‘autoriteit’.
In 2013 sprak Witte Hoogendijk over depressie en onze biologische klok.
In 2014 trad oud-leerling Larissa Groeneveld, celliste, op. Mischa Spel, eveneens oud-leerling, vertelde iets over haar werk als muziekjournalist en interviewde Larissa.
In 2015 sprak Teun van de Keuken naar aanleiding van De Keuringsdienst van Waarde over ons voedsel en de voedselindustrie.
In 2016 benaderde Bart de Smit Escher op mathematische wijze.
En in 2017 gaf David Kweksilber een muzikale lezing.
In 2018 sprak Hester Carvalho over de band tussen het Barlaeus en het 50-jarige Paradiso met name in de jaren 70 en 80.
In 2019 vroeg Floor Milikowski zich af van wie de stad (Amsterdam) is.
In 2020 vond een online lezing plaats met Wouter Haak, Debbie Broekers en Belia Heibron olv Tienko Rasker over het nut van boeken
Lente 2022 (lezing 2021) hield Rebecca Schaefer een verhaal over Muzikale emoties en het brein.
En in de herfst van 2022 sprak Diederik Burgersdijk over “Gymnasium – Geschiedenis van een eliteschool”
En in de herfst van 2023 was er een online discussie over de toekomst van de papieren krant met Michiel Couzy en Ocky Wiemeijer.