Vrienden van het Barlaeus
Lezing 2017 verslag

BARLAEUSLEZING DAVID KWEKSILBER 5 NOVEMBER 2017

Op 5 november gaf oud-leerling David Kweksliber de jaarlijkse Barlaeuslezing, hoewel lezing in dit geval niet helemaal de lading dekt.

Eerst even wie David is voor degenen die dat niet weten: Hij studeerde saxofoon en klarinet aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en vervolgde zijn studie klarinet in New York waar hij privélessen bij uiteenlopende klassieke- en jazzmusici nam.

Zijn concerten brengen hem van Mozarts Klarinetconcert in het Concertgebouw tot zijn eigen bands en repertoire op het North Sea Jazz Festival. Hij speelt als solist en ensemblelid met gezelschappen variërend van Asko|Schönberg tot de New Cool Collective Big Band, als improviserend duo met pianist/componist Guus Janssen, en als leider van zijn David Kweksilber Big Band.

Hij vertelde de aanwezigen op deze middag over zijn kleurrijke bestaan als musicus en hoe blij hij is dat hij z’n beroep heeft kunnen maken van datgene wat hij het allerliefste doet: muziek maken. Hij bracht verschillende nummers en improvisaties ten gehore op de verscheidene blaasinstrumenten die hij inmiddels bezit, elk met een eigen verhaal.

Musicerend koestert David, zoals hij zelf zegt, een rijk palet aan klanken en spelvormen en een brede open blik, in zijn beleving gelijkgestemd aan de geest die hij van docenten van het Barlaeus meekreeg tijdens zijn middelbare schooltijd, tussen 1985 en 1991.

Hij wou dat hij nog beter had opgelet, en meer had onthouden van deze bevlogen bron uit die tijd, maar de door docenten gedeelde passie en verwondering en de jaarlijkse culturele evenementen staan diep in zijn beleving gegrift.

Er hadden best nog meer bezoekers in de aula gekund; het was zeer de moeite waard om David zo eloquent en inspirerend over zijn muziek en inspiratiebronnen te horen spreken.