Vrienden van het Barlaeus
Lezing 2015 verslag

BARLAEUSLEZING TEUN VAN DE KEUKEN 6 JUNI 2015

De Keuringsdienst van Waarde is inmiddels een erkend fenomeen in de discussie over ons voedsel en de voedselindustrie. Teun liet er zijn publiek een paar mooie staaltjes van zien. De keurmerken, van Max Havelaar tot het groene vinkje, de slogans, zoals ‘puur en eerlijk’ en ‘ambachtelijk’. Overal is waakzaamheid nodig, een kritische geest, een dosis humor en zelfstudie, te beginnen bij de tekst op de achterkant van een product.

Het was een vrolijke middag, maar de conclusie is niet mals: de voedselindustrie is er vooral op uit om winst te maken, niet bijvoorbeeld om ons gezonder te laten eten. Zo bestaat menig schnitzel voor een kwart uit een paneermeelachtige substantie en het vlees dat er in zit bestaat niet meer uit een lapje vlees, maar uit op elkaar geperste losse flodders.

En is dan nog duurder dan hetzelfde gewicht in louter vlees!

Verder kun je een broodje ook “een panini’ noemen en voor de dubbele prijs te koop aanbieden. Beter niet doen dus.

Hoe eet jij nu gezond, was een vraag uit het publiek. Dat lukt nooit helemaal, was het antwoord, maar eet zo veel mogelijk producten die direct van de bron komen, waar verder niets aan toegevoegd is.

Terloops liet Teun nog een kritische noot horen over politici, die zich soms maar al te gemakkelijk verschuilen achter ‘Brussel’. Zelf nadenken moet voor die politici het adagium zijn, en voor ons ook dus!