Vrienden van het Barlaeus
3 Ik. Filosofie van het zelf.

Door Alexander Kauffman, docent filosofie en Nederlands

Datum/Tijd
Begindatum: 4 januari 2021 / Einddatum: 22 februari 2021

Van 20:00 tot 22:00

Locatie
online


Acht avonden gaan we nadenken over het “ik”. Dat doen we niet vanuit psychologisch perspectief, maar we onderzoeken het “zelf” op een filosofische wijze. De vraagstukken hierover zijn divers. Bijvoorbeeld, wat maakt dat je door de tijd heen dezelfde persoon blijft? Waar zoeken we eigenlijk naar als we op zoek zijn naar het zelf? Bestaat er wel een authentiek en oorspronkelijk zelf waardoor je echt jezelf zou kunnen zijn? Is er een wezenlijk verschil tussen zelfkennis en de kennis die we hebben van anderen? En in ons moderne vooruitgangsgeloof is zelfverbetering een deugd, maar doen we wel het goede als we onbeperkt aan ons zelf sleutelen?

Voor deze cursus maken we intensief gebruik van het boek Ik. Filosofie van het zelf, geschreven door De Bruin e.a. (Uitgeverij Boom, 2017, €33,50). Op de website van de uitgever staat een inkijkexemplaar van zo’n 20 pagina’s, waarmee je een goede indruk krijgt van de inhoud van de cursus en de toegankelijkheid van het boek. Tijdens de les leg ik de theorie in het boek uit en we zullen ook gezamenlijk filosofische teksten uit het boek nauwgezetter bestuderen. Elke les geef ik enkele leesopdrachten op voor de volgende keer; je hoeft deze huiswerkvragen niet per se te maken, maar het verhoogt wel het begrip en de levendigheid van de cursusavond. Elke les zullen we ook een actuele kwestie bespreken naar aanleiding van de filosofische theorie.

acht maandagavonden in januari en februari4, 11, 18, 25 januari en 1, 8, 15, 22 februari 2021


“Cursus filosofie was weer geweldig.
Doe graag volgend jaar weer filosofie.
Leuk als docent – zoals elk jaar – een actueel onderwerp uit het werkveld neemt.”

“Ik deed dit jaar voor de tweede keer mee, en mocht dubbel genieten: Ik volgde zowel bij Alexander als bij Alfred een (deel van) hun cursus.
Wederom weer een erg leuke manier om de donkere wintermaanden door te komen, ik heb genoten van hun bevlogen lessen.
Volgend jaar hoop ik weer van de partij te zijn!”

“De cursussen helpen me zoals elk jaar weer de winter door;-). De cursus van Alexander het goede leven en de vrije markt voldeed zeker aan de verwachting (maar dat komt vast ook doordat ik al vaker een cursus bij Alexander hebt gedaan..en is denk ik zelfs de reden dat ik ze volg) en dus ook ja om de voornoemde redenen zou ik zeker weer een cursus doen. Hoop van harte dat Alexander weer een onderwerp uit de hoge hoed tovert!”

Schrijf je in

Nog 13 plaatsen beschikbaar

Er kunnen nog geen reserveringen worden geplaatst voor deze cursus.


Terug naar cursusoverzicht