Vrienden van het Barlaeus
Homerus: Odyssee boek 6

Door Willem van Maanen / Marco Poelwijk, Barlaeusdocenten Oude Talen, WvM oud-Barlaeaan

Datum/Tijd
Begindatum: 8 november 2021 / Einddatum: 29 november 2021
4 in november
Van 20:00 tot 22:00

Locatie
Barlaeus Gymnasium


We lezen de tekst in het Grieks, maar leveren er ook een letterlijke vertaling bij, waarna we tekst vanuit het Grieks zelf van een interpretatie voorzien. Daarbij zullen we aandacht besteden aan o.a. het homerisch taaleigen en de versvorm, de homerische wereld (de culturele en historische context) en de homerische kwestie (waar en wanneer Homerus leefde). Bij grote belangstelling en groot enthousiasme kunnen we eventueel de cursus uitbreiden tot in januari. Alle teksten leveren we zelf aan, men hoeft niets aan te schaffen. We hopen en verwachten dat de avonden interessant zijn voor zowel hen die Grieks kennen, als voor hen die geen enkele voorkennis hebben.

vier avonden in november; 8, 15, 22, 29 november 2021

“Ik heb weer genoten van de cursus van Willem.”

“Ik heb weer met heel veel plezier een cursus gevolgd, Atheense Democratie dit keer. Het is toch elk jaar weer een uitje. Ik heb grote bewondering voor hun grote enthousiasme en enorme inzet. En Diederik en Richard waren een prima aanvulling. Ik ben ook absoluut van plan om volgend jaar weer terug te komen.”

“Reden om juist deze cursus te kiezen was voor mij, dat dit thema in allerlei vormen de afgelopen tijd ‘hot’ is: van populisme tot het referendum en ik niet helemaal meer precies wist hoe dat ook weer allemaal in de befaamde bakermat van de democratie in zijn werk ging.
In dat opzicht zijn mijn verwachtingen zeker niet beschaamd. In 7 uren heb ik niet alleen mijn kennis omtrent het onderwerp na vele decennia weer kunnen opfrissen, maar ook veel nieuws geleerd. De Atheense stadstaat ging weer leven en de cursus confronteerde mij met interessante vragen – van deze tijd.”

“Cursus historiografie van Marco en Willem zeer interessant, had van mij best 6 keer mogen zijn, denk dat de heren dat inhoudelijk makkelijk aankunnen.”

“Ik heb weer genoten van de cursus, historiografie dit keer. Geeft altijd weer een impuls om weer te willen lezen en te weten.”

“Ik heb de cursus met veel plezier gevolgd. Ik vind het leuk om de docenten uit de verhalen van mijn zoon beter te leren kennen en ouders te ontmoeten met kinderen op school. Ik ben dankbaar dat het bestuur de cursussen jaar op jaar opnieuw organiseert.”

“Marco Poelwijk en Willem van Maanen presenteerden hun leuk nieuw onderzoek over historici uit de Oudheid meesterlijk.”

Schrijf je in

Nog 12 plaatsen beschikbaar

Er kunnen nog geen reserveringen worden geplaatst voor deze cursus.


Terug naar cursusoverzicht