Vrienden van het Barlaeus
Klimaatverandering

Door Wolter Bosch, Barlaeusdocent Aardrijkskunde

Datum/Tijd
Begindatum: 8 november 2021 / Einddatum: 29 november 2021
4 in november
Van 20:00 tot 22:00

Locatie
Barlaeus Gymnasium


Het zal niemand ontgaan zijn: het klimaat op aarde verandert. Brandende regenwouden, tropische stormen, uitzonderlijk mooie en warme najaarsdagen, droogterecords, hitterecords, eikenprocessierupsen, verdwijnende gletsjers, overstromingen en wat al niet meer, het wordt allemaal toegeschreven aan een steeds warmer wordend klimaat. En dat klimaat wordt warmer door ons toedoen, zoveel is ook wel duidelijk.

Maar hoe zit dat nu eigenlijk? Is het klimaat eigenlijk überhaupt ooit stabiel geweest? Waarom wordt de wereld warmer van het verbranden van een litertje diesel, maar niet van een liter biodiesel? En is een warmere wereld eigenlijk iets slechts en zo ja, waarom dan? Moet ik ophouden met vliegen en vlees eten en zo ja, weet ik dan ook waarom?

Een gemiddelde bewuste wereldburger zal zichzelf dit soort vragen ongetwijfeld wel eens stellen. Het doel van deze cursus is om handvatten te bieden voor het goed begrijpen van de huidige berichtgeving rondom klimaatverandering. Om dat te doen gaan we eerst in op de werking van het ongelofelijk complexe klimaatsysteem dat hier op aarde is en zullen we kijken naar de veranderingen in het klimaat uit de geologische geschiedenis en met welke methoden we die klimaten uit het verleden kunnen reconstrueren. Daaruit volgt vanzelf een evenwichtig en op wetenschappelijke feiten gebaseerd beeld van de stand van zaken rondom het klimaat op aarde. Uw mening mag u zelf vormen.

vier avonden in november; 8, 15, 22, 29 november 2021

“Ik heb dit jaar de klimaatcursus van Wolter gedaan: groot succes, zowel inhoudelijk als de manier van lesgeven. Je moet zeker proberen hem volgend jaar weer te krijgen.”

“Ik vond het inhoudelijk _erg_ interessant (zelfs ondanks dat ik maar de helft van de lessen kon bijwonen), en de docent (Wolter) enorm inspirerend. Ook vond ik het erg leuk een docent van mijn kinderen eens “in het echt” mee te maken. En specifiek van Wolter (meneer Hamers!) had ik al wel een beeld, en naar hem was ik dus wel nieuwsgierig.”

“Ik ben zeer tevreden over de cursus klimaatverandering van Wolter. Was nog best ingewikkeld en moeilijk te reproduceren, dus fijn om de dia’s achteraf te kunnen bekijken.”

Schrijf je in

Nog 13 plaatsen beschikbaar

Er kunnen nog geen reserveringen worden geplaatst voor deze cursus.


Terug naar cursusoverzicht