Vrienden van het Barlaeus
De mens in relatie tot techniek en wetenschap

Door Alexander Kauffman, Barlaeusdocent filosofie en Nederlands

Datum/Tijd
Begindatum: 6 november 2023 / Einddatum: 29 januari 2024
8 avonden
Van 20:00 tot 22:00

Locatie
Barlaeus Gymnasium


Kunstmatige intelligentie en robotisering worden steeds invloedrijker in ons bestaan. Zij nemen taken over die wij als menselijk zien. Deze voorbeelden van technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen zorgen ervoor dat we ons steeds opnieuw afvragen wat ons nu precies tot mens maakt.

In deze filosofiecursus van acht avonden onderzoeken we vragen als: Hoe ervaren wij ons bestaan als mens? Hoe veranderen techniek en wetenschap ons beeld over onszelf als mens? Veranderen wij als mens door onze omgang met techniek? En bestaat er eigenlijk wel een harde grens tussen de mens en niet-levende wezens of niet-fysieke verschijnselen?

De avonden zijn een combinatie van hoorcolleges over deze filosofische inzichten en gesprekken en actieve opdrachten met elkaar hierover. Voor deze cursus is geen filosofische voorkennis vereist.

We maken voor deze cursus gebruik van het onlangs verschenen en in de pers geprezen boek Wat maakt de mens? Het is niet verplicht, maar wel aan te raden om dit boek aan te schaffen. Voor meer informatie en een inkijkexemplaar, zie: https://www.boomfilosofie.nl/product/100-12807_Wat-maakt-de-mens

acht maandagavonden in november 2023 en januari 2024;  6, 13, 20 en 27 november en 8, 15, 22 en 29 januari

 

                  

 


Verwachting van te voren was moeilijk – maar wat die ook waren, die werden overtroffen!”

“Alexander was fantastisch! Fijn om boek erbij te hebben. Goede communicatie vanuit alle oogpunten.”

“Ik vond de cursus van Alexander erg leerzaam en ook best confronterend met wat er nog allemaal te ontdekken is aan en over het zelf.”

“En hoewel het allemaal digitaal moest was het een welkome onderbreking weer in de winter waardoor ik op de maandagen niet werd gehinderd door de avondklok”

“Cursus filosofie was weer geweldig.
Leuk als docent – zoals elk jaar – een actueel onderwerp uit het werkveld neemt.”

“Alexander weet het mooi te verwoorden allemaal en zo zie je hoe belangrijk taal in al zijn facetten in de boodschap is.”

“Ik heb elke maandag genoten van de les, de manier waarop Alexander de stof behandelde en ons deed nadenken. Enorm inspirerend!”

“Hij is een goed verteller, heeft ons geïnspireerd en meegenomen in diverse dilemma’s.”

Reserveringen

20/20 plaatsen beschikbaar - € 120

Tickets

€ 120

Je moet inloggen of jezelf registreren om te kunnen reserveren.


Terug naar cursusoverzicht