Vrienden van het Barlaeus
Over sterfelijkheid en vrijheid

Door Alexander Kauffman, Barlaeusdocent filosofie en Nederlands

Datum/Tijd
Begindatum: 8 november 2021 / Einddatum: 31 januari 2022
8 avonden
Van 20:00 tot 22:00

Locatie
Barlaeus Gymnasium


Het eeuwige leven? Dat moet ongelofelijk saai zijn. Een eindeloos bestaan is misschien zelfs waardeloos te noemen. In zijn boek This Life. Why Mortality Makes Us Free (2019) verdedigt de Zweedse filosoof Martin Hägglund namelijk de stelling dat alles in je leven alleen maar waardevol is omdat je beseft dat het leven dat je hebt per se eindig is. Onze levens doen ertoe, juist omdat ze eindig zijn. De tijd die je hebt om te leven is kostbaar. Het kan namelijk zomaar ophouden en dát besef van de kwetsbaarheid van het bestaan geeft aan het leven betekenis en waarde. Dit boek van Hägglund is de basis voor een cursus van acht avonden over de vraag waarom het besef van je eigen sterfelijkheid noodzakelijk is om een vrij leven te leiden.

In deze cursus staan verschillende filosofische vragen centraal. Hoe zijn het besef van je sterfelijkheid en de wil om voor anderen te zorgen met elkaar verbonden? Waarom zijn betekenisvolle activiteiten onmogelijk als je het eeuwige leven zou hebben of in een hiernamaals gelooft? Waarom is je besef van sterfelijkheid noodzakelijk om een vrij en verantwoordelijk persoon te zijn? En de laatste paar avonden van de cursusreeks betreden we het domein van de politieke filosofie met de vraag: hoe zouden we onze kapitalistische samenleving moeten herinrichten als we beseffen dat de tijd die je hebt om te leven per se eindig, en daarmee kostbaar en kwetsbaar is?

Hägglunds boek is wereldwijd met lof ontvangen, vooral omdat hij een overtuigend alternatief voor de 21e eeuw biedt voor religieuze en kapitalistische opvattingen over het menselijk bestaan. Natuurlijk is het niet de bedoeling van de cursus om de inhoud van het boek klakkeloos voor waar aan te nemen. We nemen tijdens de bijeenkomsten ruim de tijd om Hägglunds opvattingen uiteen te zetten en tegelijkertijd is deze uitleg het startpunt van discussies over zijn ideeën.

Voor het volgen van deze cursus is geen filosofische voorkennis vereist. Evenmin is het voor deze cursus nodig om het boek aan te schaffen, al is het een prachtig boek om te lezen.

acht maandagavonden in november 2021 en januari 2022; 8, 15, 22, 29 november en 10, 17, 24, 31 januari


Verwachting van te voren was moeilijk – maar wat die ook waren, die werden overtroffen!”

“Alexander was fantastisch! Fijn om boek erbij te hebben. Goede communicatie vanuit alle oogpunten.”

“Ik vond de cursus van Alexander erg leerzaam en ook best confronterend met wat er nog allemaal te ontdekken is aan en over het zelf.”

“En hoewel het allemaal digitaal moest was het een welkome onderbreking weer in de winter waardoor ik op de maandagen niet werd gehinderd door de avondklok”

“Cursus filosofie was weer geweldig.
Leuk als docent – zoals elk jaar – een actueel onderwerp uit het werkveld neemt.”

“Alexander weet het mooi te verwoorden allemaal en zo zie je hoe belangrijk taal in al zijn facetten in de boodschap is.”

“Ik heb elke maandag genoten van de les, de manier waarop Alexander de stof behandelde en ons deed nadenken. Enorm inspirerend!”

“Hij is een goed verteller, heeft ons geïnspireerd en meegenomen in diverse dilemma’s.”

Schrijf je in

Nog 5 plaatsen beschikbaar

Er kunnen nog geen reserveringen worden geplaatst voor deze cursus.


Terug naar cursusoverzicht