Vrienden van het Barlaeus
Compositie

Door Caroline Ansink, componist, fluitist, docent Conservatorium Utrecht

Datum/Tijd
Begindatum: 31 oktober 2022 / Einddatum: 30 januari 2023
8 avonden
Van 20:00 tot 22:00

Locatie
Barlaeus Gymnasium


In de praktische cursus Compositie komt alles aan de orde wat nodig is om een nieuw muzikaal werk op te zetten en te voltooien. In november beginnen we met het bespreken van ieders ideeën over nieuwe muziek. Daaruit volgt het eerste vormgeven van de composities. In december kunnen de deelnemers hun plannen verder uitwerken, in januari worden de stukken voltooid en ingestudeerd. Hoe de ideeën vorm krijgen is afhankelijk van de muzikale en compositorische ervaring van elk der deelnemers. We werken toe naar een uitvoering door het ensemble van deelnemers tijdens de slotbijeenkomst op De Kring.

Wegens de individuele aanpak tijdens de lessen kunnen cursisten van alle niveaus geplaatst worden. Het belangrijkst zijn motivatie en affiniteit met muziek. Het kunnen bespelen van een akoestisch instrument is uit praktisch oogpunt plezierig, maar niet noodzakelijk. De beheersing van het traditionele notenschrift is geen absolute vereiste, omdat muzikale ideeën ook op andere manieren overgebracht kunnen worden. Wie nog niet zo handig is met notenlezen en -schrijven krijgt daarbij indien nodig ondersteuning.

Caroline Ansink studeerde compositie aan de conservatoria van Amsterdam en Utrecht. Zij heeft sindsdien vanuit haar liefde voor veel verschillende soorten muziek uit alle tijden en windstreken in de loop der jaren een eigen muzikale dialectiek ontwikkeld. Het materiaal staat daarbij in dienst van wat de muziek uitdrukt. Ze schreef zo’n honderdvijftig werken voor uiteenlopende bezettingen, van groot tot kleinschalig, voor beginners, beroemde professionals, amateurs en veelbelovende ensembles van pas afgestudeerde musici.
Al meer dan tien jaar begeleidt zij als hoofdvakdocent aan het Utrechts Conservatorium compositiestudenten bij het ontwikkelen van hun eigen muzikale taal en persoonlijkheid.

https://www.401dutchoperas.com/nl/componisten/182-caroline-ansink.html
https://www.nporadio4.nl/podcasts/bach-en-nu/67933/12-caroline-ansink-sdamse-plude

acht maandagavonden in oktober/november 2022 en januari 2023; 31 oktober, 7, 14, 21 november en 9, 16, 23, 30 januari

“Caroline Ansink is een enthousiaste en bekwame docent; het was een plezier om naar haar te luisteren en met haar te werken.”

Reserveringen

11/12 plaatsen beschikbaar - € 120,00

Je moet inloggen of jezelf registreren om te kunnen reserveren.Terug naar cursusoverzicht