Vrienden van het Barlaeus
Barlaeus Droomprijs

Afgelopen juli heeft de Stichting samen met de oudervereniging van de school weer de droomprijs uitgereikt aan drie leerlingen uit de vijfde klas met een grote droom. We delen wat fragmenten uit de juryrapporten:

Winnaar Sam Haan: “De jury was meteen gegrepen door jouw enthousiasme over dieren, hagedissen, en in het bijzonder de blauwtongskink. Je had je heel goed voorbereid op de komst van de skink, je was bekend met de maten (tot 30cm), het eten (alles, ook hondebrokken!), het hok, de opvang tijdens vakanties, en natuurlijk het belangrijkste: instemming van jouw moeder. Een helder plan, met ook een heldere begroting.” Sam heeft een droom om bioloog te worden (de nieuwe, en betere, Freek Vonk) en de droomprijs heeft hem geholpen om zijn eigen blauwtongskink aan te schaffen. De skink is inmiddels geïnstalleerd. We hopen dat zijn moeder ook blij is met deze aanwinst!;)

Winnaar Valentin Hobma: “De jury was erg verwonderd over jouw mentaliteit, jij bent een echte doorpakker. Als jij zegt ik ga een marathon lopen, dan ga je een marathon lopen. En als jij zegt ik ga een triatlon doen, dan ga jij een triatlon doen. En daarnaast voetbal je ook nog, en ga je kennelijk ook nog naar school😉 Dat is knap, daar sprak echte power uit en daar kun je trots op zijn. Ook vinden we het heel mooi en belangrijk dat jij hebt besloten om jouw triatlon in het teken te stellen van een goed doel dat zich richt op de ziekte kanker. Dat is een doel dat je na aan het hart ligt, en dat kunnen we ons heel goed voorstellen. We hopen dan ook dat je veel geld gaat ophalen voor dat doel.” Valentin gaat volgend jaar de triatlon lopen voor een goed doel. Wij hebben hem daarbij een handje kunnen helpen.

Winnaar Faris Ghalbzouri: “De jury vond het heel knap dat jij in je presentatie overduidelijk wist over te brengen hoeveel interesse je hebt in de geschiedenis van je voorouders en de geschiedenis van Marokko. Maar de jury was vooral onder de indruk van de kennis die je al hebt opgedaan over de ontwikkelingen die de afgelopen eeuw ten grondslag hebben gelegen aan de migraties van en naar Marokko. Jij hebt het in je een grote historicus te worden. En daar dragen we graag aan bij.” Faris gaat dit najaar een reis maken met zijn vader naar het Rif-gebergte en een filmverslag maken van zijn bevindingen. We zien erg uit naar het resultaat!

We danken nog eens alle donateurs van de Stichting en ook de Oudervereniging voor het mogelijk maken van de Droomprijs! In de volgende nieuwsbrief zullen we ook aandacht besteden aan de uitvoering van de verschillende dromen

A1EA0FF8-E788-4723-AFD1-8358FA935D10 a
Crimson Mahoney
Youri van Worp

PRILLEVITZ

Dante-Alighieri-Domenico-di-Michelino-Santa-Maria-del-Fiore-1024x803

Esther Ouwerkerks computertafel

Drie jaar geleden deed ik mee aan de Barlaeus droomprijs. Mijn droom was om samen met mijn beste vriend de laatste rit van van zijn overleden broer na te doen en daarbij ook geld op te halen voor het goede doel (onderzoek naar leukemie (AML) en de graft-versus-host disease). Na een jaar uitstel vanwege een te korte voorbereidingstijd en 2 jaar uitstel door corona maatregelen, vertrekken we morgen (26 augustus) eindelijk voor onze droomrit. Onze reis is te volgen via de onderstaande link!

https://www.polarsteps.com/RIDEFORBENNO

Ik wil nogmaals het Barlaeus bedanken voor de unieke kans die ik heb gekregen om mijn droom te verwezenlijken.

Met vriendelijke groet,
Olivier de Boer

Sanneke Bijlsma
Sanneke Bijlsma
Jack Dahan, Tycho van Düren en Sam Greenwood
Chieko Donker Duyvis

Elk jaar organiseert de Stichting samen met de oudervereniging van het Barlaeus de Droomprijs. Met deze prijs wordt aan de leerlingen van het Barlaeus de kans geboden om een lang (of kort) gekoesterde droom waar te maken met een budget van €1000,- dat door de Stichting en de oudervereniging aan de leerlingen wordt gegeven.

Droomprijs 2022

Ook dit jaar is er weer een Droomprijs georganiseerd en heeft de jury bestaande uit Susanne Lippert (rector van het Barlaeus), Bernadette Meiborg (oudervereniging), en Ramses Walon (vz. Stichting Vrienden) vier prachtige presentaties kunnen zien. Het was voor ons dit jaar een buitengewoon moeilijke beslissing, omdat we vier hele mooie en uiteenlopende inzendingen hebben gekregen. Juist om die reden hebben wij dit jaar een top drie gemaakt zodat wij meer inzendingen konden belonen. Zie hierna citaten uit de juryrapporten van de winnaars: 

Crimson Mahoney: “Je hebt ons met veel enthousiasme en inspiratie laten zien waarom de kleur paars jou zo blij maakt, en waarom het dragen van kleding voor jou onlosmakelijk verbonden is met jouw identiteit. Wat betreft de uitvoering van jouw plannen: daar hadden wij wel nog wat vragen over. Het maken van een pak leek ons een erg moeilijke opgave voor iemand met relatief weinig ervaring met naaien. Een pak is ook iets anders dan een t-shirt of een broek, een grote uitdaging leek ons! Zeker gezien het doel waarmee je dat pak wilde maken, paarse vrijdag of jouw EYP-reis, is dat misschien nu te hoog gegrepen. We hebben daarom besloten om jou een opstartprijs te geven. Met dat geld denken wij dat jij bijvoorbeeld een naaimachine kunt kopen om te beginnen met naaien en daarmee te oefenen. Je zou dit geld ook kunnen gebruiken om een aantal naailessen te nemen en zo een mooie start te maken. Wij zien jouw plannen daarmee graag tegemoet!”
Anne van Gend: “We vonden dat jij heel openhartig en mooi hebt kunnen vertellen wat jij zo interessant vindt aan Dungeons and Dragons (DD). Zoals je misschien wel merkte konden wij ons maar weinig voorstellen bij DD en hoe je dat eigenlijk speelt of waarom je geld nodig zou hebben om een DD-club binnen de school te beginnen. Wij vinden dat jij heel mooi duidelijk hebt weten te maken waarom er op het Barlaeus een DD-club nodig is, en wat die zou kunnen betekenen voor mensen in school die niet zomaar met iedereen vrienden maken. We hebben daarom besloten om jou een prijs te geven waarmee jij een heel goede start kan maken met alles wat jij nodig hebt voor de DD-club en we hopen dat je daarmee een heel mooie club kan neerzetten voor iedereen op het Barlaeus die van DD houdt.”

Youri van Worp: “Je had vorige week een mooie en flitsende presentatie voorbereid! We konden zien dat jij al veel ervaring had met presenteren en dat jij ongelofelijk goed wist wat jouw droom is en hoe je die wil verwezenlijken. Dat sprak de jury erg aan. Je hebt een duidelijke passie voor Spanje, en maakt je – net als veel van je leeftijdsgenoten – terecht heel druk over het klimaat. Wij vinden het daarom ook een enorm goed idee dat jij aankomende herfst een mooie reis gaat maken naar Spanje om daar een documentaire op te nemen. Wij hebben er vertrouwen in dat jij met de prijs die we jou willen geven, ook er echt in gaat slagen die documentaire te maken. Zoals we al bespraken lijkt het ons wel goed dat je die reis in detail uitwerkt en ook het nodige onderzoek verricht zodat je de tijd in Spanje optimaal kunt benutten. Je gaf al aan dat je van te voren storyboards zou maken en dat lijkt ons ook een goed idee. We hebben daarom besloten om jou een droomprijs te geven waarmee het mogelijk moet zijn je reis te maken. Wij zien jouw plannen daarom ook heel graag tegemoet!”

We bedanken de leerlingen dit jaar weer voor hun prachtige inzendingen en hopen dat ook komend jaar weer veel aanmeldingen voor de droomprijs zullen komen.

 

Droomprijs 2021

Dit jaar waren er weer een aantal mooie aanmeldingen van dromen die elk zijn gepresenteerd aan een jury samengesteld uit bestuursleden van de Stichting en de oudervereniging. De presentaties waren zeer overtuigend en uiteindelijk heeft de jury besloten de prijs toe te kennen aan Casper Prillevitz aan de ene kant en aan een collectief van Bruno @, Veronique @, Elodie @, en Relinde @.

Casper kreeg altijd vragen over zijn achternaam, waar kwam die toch vandaan? Hij besloot dat hij – in navolging van een familielid die al vooronderzoek deed – de herkomst van zijn naam in Oost-Europa wil onderzoeken. Hij schreef een mooi plan voor een reis die hij wil maken, en het onderzoek moet in een boekje voor zijn familie terecht komen. De jury oordeelde onder meer:

“Je hebt ons met veel passie laten zien waarom dit onderzoek voor jou zo belangrijk is. Ook heb je al veel kennis opgedaan over je familie, bronnen gelezen en met familie gesproken. Je hebt al een heel duidelijk plan voor ogen dat grote kans maakt om ook werkelijkheid te worden. We vonden het inspirerend om te horen hoe je een uitdaging om het vinden van de wortels van je familie gaat aanpakken. Het weten waar je vandaan komt en dan in het bijzonder waar je achternaam vandaan komt geeft je deel van je identiteit. We willen je graag ondersteunen in het bereiken daarvan!
Ook het eindproduct in de vorm van een boekje voor jouw familie lijkt ons een mooi en blijvend naslagwerk over de geschiedenis van jouw familie.”

Het collectief van Bruno Beeke, Veronique van Weldam, Elodie Kho en Relinde van Reenen had een heel andere interesse: Dante Alighieri. Zij lazen met hun boekenclub La Divina Commedia en wilden naar Florence afreizen om daar onderzoek te doen voor een Dante-wandeling. De jury schreef onder meer:

“We waren onder de indruk van jullie interesse en passie voor De Goddelijke Komedie van Dante. Jullie hebben al weken onderzoek gedaan in de boekenclub. Daarnaast hebben jullie een mooie presentatie gegeven en ons heel goed duidelijk weten te maken wat jullie korte en langere termijn doelen zijn. Ten eerste willen jullie zelf naar Florence om in de voetstappen van Dante de stad Florence te ontdekken. Daaraan gekoppeld willen jullie een dagprogramma ontwikkelen voor een mogelijke tussenstop op de Romereis van het Barlaeus. Op die manier hebben jullie goed nagedacht over hoe de droomprijs niet alleen jullie droom kan verwezenlijken, maar ook anderen van die droom kunnen genieten.”

Droomprijs 2020

Dit jaar kregen Veere Kuit en Esther Ouwerkerk de kans om hun dromen te verwezenlijken, Veere maakte een fotoserie van jongeren met chronische ziekten en Esther wilde een computer in haar oude bureau inbouwen, eentje die zwaar genoeg was om alle levels van haar games uit te spelen.

Ondanks, of misschien wel dankzij Corona, lukte het beide meiden om hun droom in 2020 te realiseren en vlak voor de kerstvakantie mocht de jury de eindproducten zien en de bonus uitreiken, allemaal online uiteraard. Esther toonde ons een prachtig stukje vakmanschap, een indrukwekkende computer ingebouwd in een strak ogend bureau. Ze had een filmpje gemaakt van het proces waarin ze ook een aantal kleine tegenslagen had gehad, maar die bleek ze met haar technisch vernuft snel te hebben opgelost met een schitterende computer en bureau met o.a. ingebouwde muismat als resultaat. De jury realiseerde zich dat ze waarschijnlijk niet helemaal over de know how beschikte om deze prestatie op waarde te schatten, maar toonde zich diep on de indruk. Esther bleek ook alle levels van de games te hebben uitgespeeld, een tweede doel dat hiermee ook behaald was.

Veere, geïnspireerd door de kracht van chronisch zieke jongeren, heeft via een patiëntenapp jongeren uit het hele land benaderd en uiteindelijk een selectie gemaakt van 9 jongeren ouder dan 14 jaar. Ze richtte een werkplaats in tot coronaproof fotostudio, maakte er een mooie dag van compleet met goodiebags en kreeg enige instructie bij het maken van portretfoto’s. Het resultaat mag er zijn en dat bleek ook uit de reacties van de mensen van “Kind en ziekenhuis” en de Kinderombudsman die Veere uitgebreid complimenteerden. Kind en ziekenhuis beloofde er veel aandacht aan te geven via website en social media. In april zullen de foto’s in het Emma Kinderziekenhuis (locatie AMC) hangen, tevens komen ze op de site van het Longfonds. Eind januari zal ze bij Pakhuis de Zwijger in gesprek gaan over mogelijke verbeteringen voor onderwijs aan chronisch zieke jongeren. Veere straalde en was tegelijkertijd diep ontroerd over wat haar foto’s allemaal los maakten.

Aan de jury de lastige taak om een winnaar uit te kiezen, aangezien de twee projecten totaal onvergelijkbaar zijn en de Droomprijs echt mag gaan om het realiseren van een persoonlijke droom, dus het feit dat het ten goede komt aan anderen is meegenomen maar niet echt een criterium. We dachten dat Esther wellicht het meest geleerd had van het technische proces, maar besloten toch de prijs aan Veere te geven voor haar prachtige werk. Zo kan zij ook nog iets leuks doen helemaal voor zichzelf, hoeveel voldoening ze ook haalt uit dit project. Esther heeft in feite haar prijs al in de vorm van dat geweldige meubel met computer.

Ten slotte kreeg Daantje Valk een aanmoedigingsprijs om haar zeer kleurrijke en originele kledinglijn verder te professionaliseren en daarmee het straatbeeld op te vrolijken.

We waren onder de indruk van de resultaten en uitvoering van beide projecten en hopen dat er onder de huidige vijfde klassers weer kandidaten zijn die een droom willen laten uit komen met behulp van deze prijs. Helaas konden zij, door de huidige restricties, niet live mee genieten van de presentaties, maar we zullen ervoor zorgen dat zij toch op de hoogte worden gebracht van het bestaan van de prijs en de mogelijkheden ervan, zodat zij zich kunnen gaan aanmelden.

 

Droomprijs 2019

Op 4 december 2019 presenteerden de twee kandidaten van het afgelopen jaar, Boaz Sardjoe en Olivier de Boer de verwezenlijking van hun droom. Boaz liet ons genieten van een mooie presentatie van een etentje dat hij had georganiseerd gebaseerd op de film ‘Big Night’, waarbij op hun beurt zijn gasten, zeer gevarieerd in leeftijd en herkomst, duidelijk erg hadden genoten van het diner dat hij hen voorschotelde. Indrukwekkend om te zien hoe hij het allemaal had geregeld en klaarspeelde in de keuken. Olivier had zijn rit door Engeland die hij wilde maken ter nagedachtenis aan zijn vriend Benno, een jaar uitgesteld, tot na zijn examen. Daardoor stond eigenlijk bij voorbaat al vast dat Boaz met de eer zou gaan strijken, maar met zijn prestatie zou hem dat mogelijk sowieso wel gelukt zijn! Voor Olivier geldt helaas dat het deze zomer opnieuw niet mogelijk was, om ons allemaal bekende reden, om zijn rit door Engeland te maken. We wensen hem toe dat het hem toch nog gaat lukken en horen er dan graag over!

Boaz Sardjoe
Mijn Big Night
Eten heeft altijd al een unieke impact op mij gehad, van het routine avondeten dat mijn moeder na werk voor me maakte, maar er altijd nog een speciale draai aan gaf, naar de grote dagen voor de familie zoals het slagen van mijn broer. Het maakt niet uit wat voor dag het is je moet altijd nog eten. En tijdens het genieten van mijn tweede geliefde, arthouse-cinema, ontdekte ik Big Night. Dit was een perfecte combinatie van film en koken, en daarom wilde ik mijn droom daarop baseren. Omdat in mijn momentele opzet alles wat deze dingen meer dan een hobby voor mij maakt realiseert. Het idee is als volgt: ik ga voor een dag een pop-uprestaurant runnen voor de lunch en voor een groot avonddiner, voor de lunch ga ik waarschijnlijk 25 mensen uitnodigen en voor het diner 30, ik ben nu bezig met uitnodigingen maken waarop ze van tevoren aangeven of ze vis, vlees of vegetarisch willen. De vier gangen die ik dan zal bereiden zijn allemaal uit de film, behalve de vegetarische want de film speelt in 1950 toen dat nog niet zo populair was. Daarvoor zullen zij zelf een prijs vanaf 30 euro mogen betalen, het geld dat ik hiermee verdien zal gaan naar een spaarrekening en die zal meebetalen aan een culinaire opleiding na mijn eindexamen.
Toen ik een half jaar geleden ontdekte hoe enthousiast andere mensen over dit idee waren, was ik nog meer geïnspireerd om dit door te zetten. Daarom heb ik een baan in een traditioneel restaurant heb genomen om ervaring op te doen zodat ik ervaring op kan doen om mijn Big Night, waar ongeveer al mijn familie en vrienden voor uitgenodigd zullen worden, een onvergetelijke avond voor iedereen te maken.

Olivier de Boer
De rit van ons leven.
Tijdens de zomervakantie van 2015 kreeg mijn beste vriend, genaamd Silke, te horen dat zijn broer Benno was gediagnosticeerd met Acute Myoloide Leukemie (AML), een zeldzame en moeilijk te behandelen vorm van Leukemie. Benno hield met heel zijn hart van sporten en motorrijden. Silke hield, door benno, ook heel erg van motoren en vertelde hier dan ook vaak over, waardoor ik ook ben overgehaald naar de motorwereld. Voor Silke was zijn broer zijn alles, en ook zijn grote voorbeeld. Na eindeloos veel medicatie en een stamceltransplantatie leek het grootste gevaar geweken. Korte tijd na alle operaties en hij deels beter was, wou Benno een motorrit maken, een rit door Engeland: de rit van zijn leven samen met zijn eigen motorclubje bestaande uit zijn beste vrienden: de ‘Gewone Jongens’. Na enkele dagen kwam er echter een einde aan zijn rit. Benno was weer erg ziek geworden. Wel wou hij vastberaden zelf zijn rit afmaken, hij moest en zou de rit van zijn leven zelf afmaken. Nadat hij weer naar het ziekenhuis ging werd er iets geconstateerd dat iedereens grootste angst is na een stamceltransplantatie: het zogenaamde Graft-versus-Host disease. Een ziekte, waardoor de gezondheid van Benno in grote stappen achteruit ging. Eind juni 2017 kwam Silke bij mij thuis langs, om te vertellen dat Benno de eindeloze strijd tegen de Graft-versus-Host disease had opgegeven. Benno zou terug gaan naar huis om daar zijn laatste uren, dagen en heel misschien weken door te brengen. De laatste dagen van Benno waren tegen verwachting in niet echt triest en treurig, maar juist mooi, volmaakt en vooral inspirerend. Benno zat zelf ook niet stil, vanuit zijn bed regelde hij nog veel. Hij wilde met zijn laatste kracht nog zoveel mogelijk dingen bereiken en dromen vervullen. Hij maakte van zijn stoere motorclub een goed doel, dat geld inzamelt voor onderzoek tegen de nog vrij onbekende ziekte Graft-versus-Host.
Na het overlijden van Benno op 11 juli 2017 en het zien van al het leed en rouw wilde ik iets
doen, ik wilde helpen, troosten en steunen. Ik ga, met hulp van ‘vrienden van het barlaeus’, de laatste rit van Benno herhalen samen met Silke. Dit gaan we doen op brommers, aangezien we beiden geen motorrijbewijs hebben. Onze reis zal plaatsvinden rond 4 juli 2020. We vertrekken vanaf Amsterdam naar Calais (Frankrijk), waar we oversteken naar Engeland. In Engeland rijden we ook nog een aantal dagen, en gaan we langs de
plekken waar Benno ook is geweest.
De rit blijft niet alleen bij een rit, ook wil ik er een inzamelingsactie aan koppelen, om zo geld op te halen voor onderzoek tegen de vrijwel onbekende en medogelose ziekt Graft-versus-host disease.

Droomprijs 2018
Sanneke Bijlsma

Afgelopen jaar waren er vier kandidaten voor de droomprijs, waarvan Sanneke Bijlsma en David Feij door mochten om hun droom te verwezenlijken. David wilde graag zijn studio uitbouwen zodat hij verder kon met zijn e-dance music composities en Sanneke had al van jongs af aan de droom om zelf een zwaard te smeden. Op 12 december was het zover en presenteerden ze voor de huidige vijfde klassers en de jury hun resultaten en de weg er naartoe. David had wat tegenslag gekend met apparatuur waardoor zijn composities nog niet zover waren als hij had gehoopt. Ook bij Sanneke was het niet allemaal vanzelf gegaan. Het bleek ontzettend lastig om als meisje (anno 2018!) een zwaard te smeden aangezien cursussen daarvoor uitsluitend op vaders en zonen waren gericht. Toen ze die horde genomen had, bleek ze te jong te zijn, n.l. nog geen 18. Uiteindelijk vond ze een smid in Brabant die bereid was haar droom uit te laten komen. Ze vertelde er een aanstekelijk (zo was ze op weg naar school aangehouden in verband met wapenbezit) en inspirerend verhaal over en toonde vol trots het resultaat: een prachtig zwaard, waar ze het publiek ook nog wat prikkelende vragen over stelde. Kortom zowel qua product als presentatie zeer geslaagd, waardoor zij heel verdiend de prijs in ontvangst mocht nemen.

Droomprijs 2017
Jack Dahan, Tycho van Düren en Sam Greenwood

Op 29 november vonden de eindpresentaties van de Barlaeus Prijs 2017 plaats in de aula van de school met vele vijfde klassers als publiek.

De kandidaten waren Jack Dahan, Tycho van Düren en Sam Greenwood met kledinglijn SMØ en Ruben Curiel met graffities. De jury bestond uit de rector, Alwin Hietbrink, Sander Kruse, docent geschiedenis en Geert Kapteijns, die als scheidend voorzitter van de Stichting Vrienden van het Barlaeusgymnasium deze sessie nog voor zijn rekening nam omdat hij bij het hele voortraject betrokken is geweest.

De jury was vol lof over de presentatie van Ruben. Ze vonden het interessant om te horen hoe hij door de ervaringen die hij tijdens het proces kon opdoen een verandering waarnam in z’n tekenkunst, namelijk van graffiti meer in de richting van street art. Een mooie ontwikkeling, zeker als je bedenkt dat hij ooit is gaan schetsen omdat hij ‘niet kon tekenen’ volgens z’n tekenleraar. De kunstwerken die hij in Lissabon en een zestal Nederlandse steden gemaakt heeft, zijn het bekijken waard, aldus de jury.

De eindprijs werd echter toegekend aan Jack, Tycho en Sam. Een gemis was helaas de afwezigheid van een eindproduct. Maar deze heren losten dat heel goed op de door de online quiz waarbij de eerste trui, die binnenkort van de machines rolt, gewonnen kon worden. Verder vond de jury de uiteenzetting over hun werkproces heel interessant. De moeilijkheden die daarbij kwamen kijken, hebben ze successievelijk overwonnen. Veel waardering had de jury voor het ondernemerschap dat deze mannen tentoonspreidden, geheel in de trant van de oude Caspar van Baerle, wiens inaugurele rede immers de titel ‘mercator sapiens’ had, zoals Geert Kapteijns schreef in het juryrapport.

Er waren dit jaar dus weer twee deelnemers uit de vijfde klassen die een ‘beurs’ van 1000 euro elk kregen.
De jury, bestaande uit bestuursleden Dander Kruse, rector Alwin Hietbrink en Geert Kapteijns, kende de eindprijs van €250 toe aan SMO.

Droomprijs 2016
Aline Aubert

De eindprijs in 2016 is gewonnen door ALINE AUBERT met de presentatie over haar summer intensive. Aline kreeg tijdens deze intensieve balletweek temidden van een internationaal gezelschap van deelnemers en leraren een idee hoe het is om van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat te dansen. Hoe het leven van een beroepsballerina er uit kan zien dus. We hopen dat zij door deze ervaring beter in staat is te beslissen of zij een professioneel danser wil worden. Na haar korte vordracht danste zij een stukje voor de jury en de verzamelde leerlingen van klas 5. 

veel lof van de jury voor Onno Smeulders, die op zijn longboard van Middelburg naar Groningen reisde. In zijn presentatie zat onder andere een film die hij van zijn reis maakte met een copro. Door deze film versneld af te spelen gaf hij het publiek een bijzondere kijk op het Nederlandse landschap.

Droomprijs 2014
Chieko Donker Duyvis en Leo Tang

Dinsdagmiddag 2 december vond de finale plaats voor de Barlaeusprijs 2014. De Barlaeusprijs is bedoeld om leerlingen met een bijzonder plan of project te ondersteunen en te stimuleren. Dit jaar waren Chieko Donker Duyvis en Leo Tang geselecteerd. Leo was naar China gereisd om het originele recept voor een bapao te achterhalen en Chieko had een stuk geschreven voor twee cello´s en zang. Leo serveerde overheerlijke bapao´s in de kantine.

Chieko voerde ervoor in de aula ¨Nevoeiro¨ uit met Hadewych van Gent, hier te zien en te horen. Om een wellicht te lang verhaal korter te maken: Chieko en Hadewych wonnen de Barlaeusprijs 2014