Vrienden van het Barlaeus
Barlaeanen in het nieuws

2022
MATHILDE WANTENAAR (1993)
in de Klassieke Top 400

 

Mathilde Wantenaar is een veelzijdige, Nederlandse componist. Ze werkt vaak samen met verschillende musici maar schrijft ook opera’s en muziek voor orkest. Haar stijl wordt omschreven als lyrisch, betoverend en eclectisch.

Bas van Putten in de Groene Amsterdammer 14 september 2022: “Nachtmuziek(2019), bewerking voor strijkorkest van haar Octet(2017) voor twee strijkkwartetten, was een ruisende tussentoestand, licht in het donker, de gediviseerde strijkers stemmig fin de siècle.
Niets klonk geïnstrumenteerd, gedacht vanuit een ander coloriet dan je hoorde.
Het debussyiaanse, als je het zo mag noemen, manifesteerde er zich niet als een pastiche-achtig nadoen maar als vrijmoedig volgen van dat spoor.” 

2022
GYMNASIUM

Geschiedenis van een eliteschool

Diederik Burgersdijk – oud-leraar Oude Talen Barlaeus

 

Het gymnasium bestaat sinds 1876 en was lang de enige weg naar alle universiteiten. Zo werd het de eliteschool van Nederland. De gymnasiale cultuur heeft vele decennia doorstaan en bloeit nog altijd.
Gymnasiasten kunnen zingen in het Latijn, weten wat ceterum censeo betekent en wanneer Caesar werd vermoord. De exclusiviteit en kennis van sociale codes leidden tot een hoogopgeleide klasse met een gevoel van wederzijdse herkenning.
Wat bepaalt de wonderlijke aantrekkingskracht van die geheimtaal? En waarom wekt die tevens weerzin op? Hoe komt het dat scholieren veel tijd willen besteden aan dode talen? Dit boek vertelt de geschiedenis van het gymnasium in persoonlijke verhalen en herinneringen.

2022
HET GYMNASIUM
Het verhaal van een eigengereid schooltype

Mirjam Remie

 

De klassieke opleiding weet zich al honderden jaren te handhaven – ondanks een stortvloed aan onderwijsvernieuwingen. Maar nu de kansenongelijkheid in het onderwijs toeneemt, staat het gymnasium opnieuw ter discussie. Is de kritiek op dit ‘elitaire bolwerk’ terecht? Heeft het gymnasium nog bestaansrecht? Want wat moet je met een dode taal in een wereld die werkt op Google en html? Aan de hand van de geschiedenis, feiten en cijfers en de verhalen van (oud-)gymnasiasten ontrafelt Mirjam Remie het geheim en de aantrekkingskracht van dit eigenzinnige schooltype. Ze gaat in gesprek met bekende en onbekende Nederlanders die met veel plezier, en soms met enige wrok, terugdenken aan hun gymnasiumjaren. En ze laat zien dat het gymnasium voor slimme kinderen waarde heeft – ongeacht hun afkomst. 

 2021
BREIN, GHETTO VAN GEDACHTEN

Manja Croiset 1946-2022 oud-Barlaeaan

 

Manja Croiset is geboren en getogen in Amsterdam. Ze is de dochter van een Joodse moeder en een vader die wegens illegaal drukwerk in verschillende kampen heeft gezeten en ook nog Joodse genen had. Ze heeft geen gemakkelijk leven (bepaald door de achtergrond van haar familie) gehad, zoals uit haar boeken blijkt. Na een lang leven van aanpassen en zwijgen is ze gaan schrijven.

BREIN, GHETTO van GEDACHTEN een hybride boek

waarin opgenomen: de bundel
Bloemlezing of Rouwkrans
“wie is de vrouw in de spiegel”
Manjaforisme en de door haar ingevoerde Woordcartoons.
“ rouwen om een verloren leven”
Inzicht zonder Uitzicht

KAFKA HEEFT ZICH MEER DAN WAARGEMAAKT