89e1d15eda7effbb8605dd8b9abb5d21

Nieuwsbrief december 2021


Beste Alumni en Vrienden,

Met kerst en de jaarwisseling voor de deur ontvang je van ons nog een extra nieuwsbrief om je op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen. Door de laatste Coronamaatregelen hebben we toch helaas weer wat aanpassingen moeten doen. Hoewel we hoopvol van start gingen in november, zullen de cursussen in januari geen doorgang kunnen vinden en datzelfde geldt voor het symposium in februari dat wij eerder aankondigden. Hopelijk kunnen we dat op een later moment komend jaar alsnog organiseren.
Met het afscheid van dit jaar in zicht, kondig ik hierbij ook mijn aftreden als voorzitter van de Stichting aan. Aan het eind van dit schooljaar heb ik deze rol vijf jaar vervuld en is het een mooi moment om afscheid te nemen en plaats te maken voor nieuw bloed. Vrienden die regelmatig op de website kijken of het LinkedIn-account van de Vrienden volgen hadden al gezien dat we op zoek zijn naar een nieuwe voorzitter, hieronder lees je hier meer over.
Gelukkig is het niet alleen maar afscheid en afgelasten wat de klok slaat. Ik ben er trots op dat we oud-leerling Rebecca Schaefer bereid hebben gevonden om de uitgestelde Barlaeuslezing dit voorjaar te houden. We gaan ervan uit dat dat tegen die tijd weer live in de aula kan. Hieronder lees je er meer over. Dat zal dan tevens mijn laatste publieke optreden als voorzitter zijn, toch nog een beetje afscheid dus…

Ik wens jullie allemaal, ondanks de beperkende maatregelen, fijne feestdagen en vooral alle goeds voor een gezond 2022!


Hartelijke groet,
Renata Traas, voorzitter
573049

Oproep

GEZOCHT nieuwe voorzitter voor de Stichting


reageren uiterlijk 10 januari
Aan het eind van dit cursusjaar treedt de voorzitter van onze stichting af.
Daarom zoeken wij een nieuwe voorzitter!
Om onze stichting actief, alert en vitaal te houden zijn wij op zoek naar iemand die:
* Lopende projecten op de rails houdt
* Nieuwe plannen oppakt en initieert
* De relatie met onze (huidige en toekomstige) donateurs en de alumni koestert en activeert
* Nauw contact onderhoudt met onze cursusleider, webredacteur en met de oudervereniging
* Input levert voor de nieuwsbrief Vergaderingen leidt en publieksbijeenkomsten opent

Wij denken aan iemand die:
* Ervaring heeft met het voorzitten van vergaderingen en het leiden van projecten
* Betrokken was of is bij het Barlaeus en nog steeds sterke affiniteit heeft met de school
* Ideeën heeft over donateurswerving en relatiebeheer
* Ideeën heeft en mee wil denken over het voortbestaan en de toekomst van het gymnasium
* Tijd heeft om zich ’s avonds en in het weekend in te zetten voor onze stichting

De nieuwe voorzitter begint uiterlijk na de zomer van 2022. Bij voorkeur is hij/zij eerder beschikbaar om alvast ingewerkt te worden.

Graag reacties naar
Myra Groenink myragroenink@me.com
Peter Lammers plammers@barlaeus.nl
1200x800

Financiën

Omdat de Stichting een ANBI status heeft, is zij verplicht de jaarrekening te publiceren. De jaarrekeningen voor 2012-2020 vind je op de website onder ANBI en gegevens.

Donaties

Voor haar inkomsten is de Stichting afhankelijk van donaties. Met de bijdragen die we mede van jou ontvangen, organiseren we inmiddels een aantal jaarlijkse activiteiten: de Droomprijs, de Barlaeuslezing en de Bibliotheca Barlaeanorum. Ook hebben we met de ontvangen donaties de website kunnen laten moderniseren en aanpassen en de school kunnen ondersteunen met bijvoorbeeld een nieuwe geluidsinstallatie voor de aula.
Met deze activiteiten wil de Stichting de alumni (en toekomstige alumni) van het Barlaeus een platform bieden en op die wijze de band met de school bestendigen en waar opportuun in nauwe samenwerking met de school. Via de website en deze nieuwsbrief informeren we de vrienden en belangstellenden.

De Stichting stelt een minimale donatie van € 20 per jaar voor, maar een hoger bedrag is natuurlijk altijd welkom.
www.vriendenvanhetbarlaeus.nl/word-donateur/

Sinds januari 2008 is de Stichting door de Belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit houdt in dat je donatie fiscaal aftrekbaar is.

Barlaeuslezing 2022

zondag 3 april 2022 om 15.00 uur in de aula

Bewogen door muziek:
Muzikale emoties en het brein

door Rebecca Schaefer
Rebecca Schaefer-Social Media Versie Portret-49
Muziek is één van de krachtigste manieren om emotie over te brengen, maar hoe werkt dat precies, en waarom kunnen we zo verschillend reageren op muziek?
In deze lezing zal Barlaeus alumna Rebecca Schaefer, die onderzoek doet naar muziek en het brein en de ‘Music, Brain, Health, Technology’-onderzoeksgroep leidt als universitair hoofddocent bij de Universiteit Leiden, spreken over de effecten van muziek op onze hersenen en gedrag, en het gebruik van muziek in moeilijke tijden, zoals de COVID19 pandemie.
muzikaal brein

Alumni

Ben je oud-Barlaeaan (leerling, docent of medewerker) of ken je oud-Barlaeanen? We zijn een bestand van oud-Barlaeanen aan het opbouwen, met name via onze website. Als er voor alumni interessante evenementen zijn (bijvoorbeeld lustrumvieringen), dan kunnen wij hen gemakkelijk en direct informeren.
Zegt het voort!

Het is mogelijk om medeleerlingen van vroeger te vinden via de website: www.vriendenvanhetbarlaeus.nl/alumni/
Daarvoor is het wel nodig dat je bent geregistreerd en ingelogd als alumnus. Hoe meer mensen zich registreren, hoe waardevoller dit platform wordt.
Scheikundeproefje van Drs de Jong, aka de Pad
Scheikundeproefje van De Jong
foto uit de Barlaeusserie van Fons Rademakers

Bibliotheca Barlaeanorum

Op dit moment is de Bibliotheca alleen virtueel te bezoeken.
Natuurlijk is de lijst nog steeds verre van compleet. Dus mis je iemand, of ken je een boek dat niet zou mogen ontbreken? Laat het ons weten via Debbie Broekers: mediatheek@barlaeus.nl. Debbie probeert de werken aan te kopen en de plank met boeken van Barlaeanen in de bibliotheek steeds completer te maken.
In onze Bibliotheca worden behalve boeken ook andere uitingen van artistieke dan wel wetenschappelijke ijver opgenomen: te denken is aan cd's van Calefax (met Raaf Hekkema en Alban Wesly), Larissa Groeneveld (o.a. met het Osiris Trio), Caro Emerald (Caroline van der Leeuw), documentaires van Pieter Fleury etcetera. Reeds te zien op de website van de school. Ook aanvullingen in deze sfeer zijn zeer welkom.

AVG

Wij zijn ons ervan bewust dat we zorgvuldig om moeten gaan met jullie gegevens. Wij zullen deze nooit verstrekken aan derden. Adresgegevens worden alleen gebruikt voor het versturen van de Nieuwsbrief.
Via de contactmogelijkheid op de website en via het emailadres kun je je adreswijzigingen doorgeven en vragen stellen. Het is ook mogelijk je via dit mailadres uit te schrijven voor de Nieuwsbrief.

Secretariaat

Via de contactmogelijkheid op de website en via het emailadres kun je je adreswijzigingen doorgeven en vragen stellen.
Digitaal aanmelden: via de website kun je je bij de Stichting aanmelden. Ga naar de site van vrienden van het barlaeus en meld je aan door te klikken op Inloggen en vul het formulier in. Je kunt gemakkelijk de gegevens zelf wijzigen als je bent ingelogd.
Screenshot_2020-11-12 SchoolBANK nl - vind je oude klasgenoten terug
MailPoet