89e1d15eda7effbb8605dd8b9abb5d21

Nieuwsbrief september 2021


Beste Alumni en Vrienden,


gfdgsdfgdgssdgdsfgdsgdsgdsfgsdgdsg

Renata Traas, voorzitter


De nieuwe cursussen

IMG_6416 hori
portrettekenen 2018-2019

Zoals elk jaar is er voor (nieuwe) ouders een cursus Latijn en Grieks voor beginners, gegeven door respectievelijk Merel Meijer en Joachim Kraaij, verder wordt dit jaar van Sophocles Antigone gelezen onder de bezielende leiding van oud-docent Rob de Jong. Meer klassieken zijn te bestuderen in de cursussen van Marco van Poelwijk en Willem van Maanen, Homerus versus Vergilius, terwijl Richard Haasen en Diederik Burgersdijk je kennis laten maken met de Romeinse geschiedschrijver Nepos. Filosofiedocent Alexander Kauffman stelt vragen bij de ‘vrije markt’ en neemt je mee in de manier waarop hierover door de eeuwen heen is gedacht door Grote Denkers, en er is nog meer te genieten op het gebied van filosofie, politiek en vrije markt bij de cursus van Economie docent Peter Lammers.
Op muzikaal gebied zijn twee geheel verschillende cursussen te volgen: Componeren met Caroline Ansink, een oud succes op de cursusavonden, en Zingen bij Ulrike Siems, die terug is van weggeweest.
Rosanne Koster, docent beeldende kunst, onderzoekt in haar cursusavonden hoe moderne kunstenaars gebruik maken van de klassieke mythologie. Wie liever zelf creatief bezig is heeft ook weer ruime keuze uit een inmiddels vertrouwd en beproefd aanbod: bij Annefie van Itterzon kun je leren Portret te tekenen, bij Pauline Hille kun je aan de slag met olieverf in stillevens en portret. Lot Schrameijer biedt weer een cursus Collage en mixed media aan, waarin elk jaar deelnemers zichzelf en anderen verrassen.
Van een andere orde en zeer actueel en relevant is de cursus Klimaatverandering door Wolter Bosch, docent aardrijkskunde. En last but not least zet Alfred Buitenkant zijn cursus Italiaans voort voor licht gevorderden. Deelnemers van vorig jaar kunnen hun hart weer verder ophalen aan taal en cultuur van dit heerlijke land en ook nieuwe deelnemers, met enige basiskennis van de taal, zijn van harte welkom.

De cursussen zijn voor iedereen toegankelijk en starten op
maandag 8 november
.


Dit jaar worden de volgende cursussen aangeboden:

Latijn voor beginners: taal en cultuur - Merel Meijer
Grieks voor beginners: taal en cultuur - Joachim Kraaij
Portrettekenen - Annefie van Itterzon
Olieverf portret en stilleven - Pauline Hille
Collage & mixed media - Lot Schrameijer
Over sterfelijkheid en vrijheid - Alexander Kauffman
Italiaans voor licht gevorderden - Alfred Buitenkant
Compositie -
Caroline Ansink
Barok - David Rijser
Klimaatverandering-
Wolter Bosch
Wiskunde – Benjamin del Canho
Homerus versus Vergilius - Marco Poelwijk en Willem van Maanen
Eunapius en zijn denkwereld - Richard Haasen
De renaissancestraten van Amsterdam - muziek
Olga van Benthem en Willem Mook
Robotica - Brechtje van Bergen


In het schema hieronder staat het overzicht, maar als je kijkt op de website vind je het aanbod met omschrijvingen en daar kun je je ook inschrijven, (in verband met de nieuwe website) een nieuw wachtwoord genereren en betalen.OVERZICHT VAN DE CURSUSSEN:
schema 2021-2022
klik op het schema om het te vergroten


De cursussen vinden plaats op de donker gemarkeerde maandagavonden, van 20.00 tot 22.00 uur in het gebouw van het Barlaeusgymnasium aan de Weteringschans in Amsterdam.
Uiteraard houden we ons aan de dan geldende regels vanuit het RIVM.

Je kunt je in principe alleen via de website inschrijven voor de cursussen.
Wie moeite heeft met deze digitale aanmelding kan volstaan met het zenden van een kort mailtje aan de cursuscoördinator:
cursussen@vriendenvanhetbarlaeus.nl Graag in je mailtje vermelden: je naam, de titel van de cursus die je wil volgen.

Omdat we geen papieren nieuwsbrieven meer verspreiden, heeft misschien niet elke belangstellende weet van de nieuwe cursusronde. Als jullie mensen kennen voor wie dit mogelijk geldt, wil je die dan misschien zelf benaderen of hun naam doorgeven aan Jaela van Tijn, onze cursuscoördinator.

dav
collage & mixed media


Na de eerste cursusavonden van de maand op 8 november en
10 januari zal op school een kleine borrel na afloop (vanaf 22.00 uur) gehouden worden, zodat de cursisten elkaar even kunnen spreken. De laatste cursusavond zal zijn op maandag 31 januari 2022, waarna vanaf 22.00 uur de traditionele borrel op sociëteit De Kring zal plaatsvinden. Hiervoor worden alle cursisten en docenten (ook degenen die deze avond geen cursus hebben) van harte uitgenodigd.
Ook dit uiteraard conform de regels van de RIVM.Klassentoernooi 2020

dsfgdfgdfgdsgfdfg

Barlaeuslezing 2021

dfgdgfdsgdsgdgdsf

IMG_0397-1024x735


Droomprijs 2021

ZzxczCzczC

Alumni

Ben je oud-Barlaeaan (leerling, docent of medewerker) of ken je oud-Barlaeanen? We zijn een bestand van oud-Barlaeanen aan het opbouwen, met name via onze website. Als er voor alumni interessante evenementen zijn (bijvoorbeeld lustrumvieringen), dan kunnen wij hen gemakkelijk en direct informeren.
Zegt het voort!

Het is mogelijk om medeleerlingen van vroeger te vinden via de website: www.vriendenvanhetbarlaeus.nl/alumni/
Daarvoor is het wel nodig dat je bent geregistreerd en ingelogd als alumnus. Hoe meer mensen zich registreren, hoe waardevoller dit platform wordt.


schoolreisbus

Weekend naar de boerderij in Friesland ca 1978
foto uit de Barlaeusserie van Fons Rademakers


Als er voor alumni interessante evenementen zijn (bijvoorbeeld lustrumvieringen), dan kunnen wij hen gemakkelijk en direct informeren.
Zegt het voort!

Financiën

Omdat de Stichting een ANBI status heeft, is zij verplicht de jaarrekening te publiceren. De jaarrekeningen voor 2012-2020 vind je op de website onder ANBI en gegevens.

Donaties

Voor haar inkomsten is de Stichting afhankelijk van donaties. Met de bijdragen die we mede van jou ontvangen, organiseren we inmiddels een aantal jaarlijkse activiteiten: de Droomprijs, de Barlaeuslezing en de Bibliotheca Barlaeanorum. Ook hebben we met de ontvangen donaties de website kunnen laten moderniseren en aanpassen en de school kunnen ondersteunen met bijvoorbeeld een nieuwe geluidsinstallatie voor de aula.
Met deze activiteiten wil de Stichting de alumni (en toekomstige alumni) van het Barlaeus een platform bieden en op die wijze de band met de school bestendigen en waar opportuun in nauwe samenwerking met de school. Via de website en deze nieuwsbrief informeren we de vrienden en belangstellenden.

De Stichting stelt een minimale donatie van € 20 per jaar voor, maar een hoger bedrag is natuurlijk altijd welkom.
www.vriendenvanhetbarlaeus.nl/word-donateur/

Sinds januari 2008 is de Stichting door de Belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit houdt in dat je donatie fiscaal aftrekbaar is.


Bibliotheca Barlaeanorum

Op dit moment is de Bibliotheca alleen virtueel te bezoeken.
Natuurlijk is de lijst nog steeds verre van compleet. Dus mis je iemand, of ken je een boek dat niet zou mogen ontbreken? Laat het ons weten via Debbie Broekers: mediatheek@barlaeus.nl. Debbie probeert de werken aan te kopen en de plank met boeken van Barlaeanen in de bibliotheek steeds completer te maken.

bibliotheca1-400x267

In onze Bibliotheca worden behalve boeken ook andere uitingen van artistieke dan wel wetenschappelijke ijver opgenomen: te denken is aan cd's van Calefax (met Raaf Hekkema en Alban Wesly), Larissa Groeneveld (o.a. met het Osiris Trio), Caro Emerald (Caroline van der Leeuw), documentaires van Pieter Fleury etcetera. Reeds te zien op de website van de school. Ook aanvullingen in deze sfeer zijn zeer welkom.

AVG

Wij zijn ons ervan bewust dat we zorgvuldig om moeten gaan met jullie gegevens. Wij zullen deze nooit verstrekken aan derden. Adresgegevens worden alleen gebruikt voor het versturen van de Nieuwsbrief.
Via de contactmogelijkheid op de website en via het emailadres kun je je adreswijzigingen doorgeven en vragen stellen. Het is ook mogelijk je via dit mailadres uit te schrijven voor de Nieuwsbrief.

Secretariaat

Via de contactmogelijkheid op de website en via het emailadres kun je je adreswijzigingen doorgeven en vragen stellen.
Digitaal aanmelden: via de website kun je je bij de Stichting aanmelden. Ga naar de site van vrienden van het barlaeus en meld je aan door te klikken op Inloggen en vul het formulier in. Je kunt gemakkelijk de gegevens zelf wijzigen als je bent ingelogd.COLOFON STICHTING VRIENDEN van het BARLAEUS GYMNASIUM
opgericht 12 november 1993
secretariaat Myra Groenink
Vrienden van het Barlaeus Gymnasium
Weteringschans 29-31 1017 RV Amsterdam
website www.vriendenvanhetbarlaeus.nl
email info@vriendenvanhetbarlaeus.nl
ING NL04 INGB 0000 109 170
Bestuur: Renata Traas (vz), Peter Lammers (pm), Myra Groenink (secr)
Sander Kruse, Tienko Rasker en - qualitate qua - Alwin Hietbrink (rector)

Screenshot_2020-11-12 SchoolBANK nl - vind je oude klasgenoten terug
MailPoet