89e1d15eda7effbb8605dd8b9abb5d21

Nieuwsbrief Juli 2016

Barlaeuslezing 2016

Escher en het Droste-effect
Barlaeuslezing zondag 2 oktober 2016 15.00 uur
door Bart de Smit
bart
Bart de Smit deed op het Barlaeus eindexamen in 1984, is nu hoogleraar wiskunde in Leiden en komt ons verblijden met een mathematische benadering van Escher.
Escher-met-muurschildering-578x410
Wie zijn nieuwsgierigheid niet kan bedwingen kan vast een kijkje nemen via deze link:
http://escherdroste.math.leidenuniv.nl
http://www.math.leidenuniv.nl/~desmit
De Barlaeuslezing vindt plaats in de aula van de school aan de Weteringschans.
Na afloop is er traditiegetrouw een borrel.

Lustrum en reunie op zaterdag 21 november 2015

Een verslag van de reunie vind je op de website.
IMG_5668 kl
Reinier Voet en Caro Emerald

We hebben tijdens de reunie geld ingezameld voor het instrumentenfonds van het schoolorkest. Dat heeft geresulteerd in een bedrag, dat door het bestuur is aangevuld tot 2500 euro. Er zit muziek in dat orkest onder de bezielende leiding van Ludian Schaling.

De Barlaeusprijs

Jaarlijks stelt de Stichting Vrienden in samenwerking met de Oudervereniging twee beurzen van €1000 beschikbaar voor leerlingen van de vijfde klas. Dit jaar zijn de volgende leerlingen de gelukkigen: Aline Aubert probeert met een clinic een sprong te maken als balletdanseres, Onno Smeulders gaat op zijn skateboard van Zeeland naar Groningen en brengt zo Nederland in beeld. In september presenteren zij hun bevindingen, een van de twee zal er met de eindprijs vandoor gaan!
Dit jaar mogen alle leerlingen van klas 5 weer een droom opschrijven en meedingen naar twee nieuwe stipendia. Op onze website vind je meer informatie.

Nieuwe rector

Sinds kort maakt de nieuwe rector Alwin Hietbrink deel uit van ons bestuur. Hij was voordien actief in het onderwijs en de politiek in Bergen. Hij doceerde filosofie en maatschappijleer. We hebben vertrouwen in een mooie samenwerking.
Alwin Hietbrink

Zomeracademie van Menno Balm in Mheer

Menno Balm is docent tekenen aan het Barlaeus en geeft een zomercursus schilderen van 18 tot 22 juli in Mheer (Limburg).
zomeracademie 2016
klik op de foto voor meer informatie
http://mheerseschool.com

Reunie Nicolaas Maesschool

Zaterdag 17 september viert de Nicolaas Maesschool zijn honderdjarig bestaan met een reunie voor alle oud-leerlingen.
Nic Maes
Ga voor info naar:www.nicolaasmaes.nl
Aanmelden kan via ticketkantoor.nl/shop/reunienicolaasmaes
Eventueel ook via NL05RABO0136870554

Alumni

Ben je oud-Barlaeaan (leerling, docent of medewerker) of ken je oud-Barlaeanen? We willen via graag een bestand van oud-Barlaeanen opbouwen, met name via onze website. Als er voor alumni interessante evenementen zijn (bijvoorbeeld lustrumvieringen), dan kunnen wij hen gemakkelijk en direct informeren. Zegt het voort!

Donatie

Voor haar inkomsten is de Stichting afhankelijk van donaties. Met de bijdragen die we mede van jou ontvangen, organiseren we inmiddels een aantal jaarlijkse activiteiten: de Barlaeusprijs, de Barlaeuslezing, de Bibliotheca Barlaeanorum, de jaargangreunies. Ook hebben we met de ontvangen donaties de website kunnen laten moderniseren en aanpassen en de school kunnen ondersteunen met bijvoorbeeld een nieuwe geluidsinstallatie voor de aula. Met deze activiteiten wil de Stichting de alumni (en toekomstige alumni) van het Barlaeus een platform bieden en op die wijze de band met de school bestendigen en waar opportuun in nauwe samenwerking met de school. Via de website en deze nieuwsbrief informeren we de vrienden en belangstellenden. De Stichting stelt een minimale donatie van 20 euro per jaar voor, maar een hoger bedrag is natuurlijk altijd welkom.

Als donateur heb je ons gemachtigd jaarlijks een bedrag van je rekening af te schrijven of je maakt jaarlijks zelf een bedrag over op onze rekening NL04 INGB 000 1091 70. Met ingang van dit jaar verzendt de Stichting geen acceptgiro's meer. Heb je ons een machtiging verleend, dan wordt het toegezegde bedrag medio februari van je rekening afgeschreven. Heb je ons nog geen machtiging verleend, maar wil je dat wel doen? Download hier het machtigingsformulier.
Dit formulier in een voldoende gefrankeerde envelop zenden aan:
Stichting Vrienden van het Barlaeusgymnasium,
Grensstraat 13-1, 1091 SV Amsterdam.

Sinds januari 2008 is de Stichting door de Belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit houdt in dat je donatie fiscaal aftrekbaar is. Meer informatie vind je op de website van de belastingdienst (www.belastingdienst.nl).

Financien

Omdat de Stichting een ANBI status heeft is zij verplicht de jaarrekening te publiceren. De jaarrekeningen voor 2012, 2013, 2014 en 2015 vind je op de website onder ANBI bij het menu Vragen.
5

Secretariaat

Via de contactmogelijkheid op de website en via het emailadres kun je je adreswijzigingen doorgeven en vragen stellen.
Elektronisch aanmelden: via de website kun je je bij de Stichting aanmelden. Surf naar www.vriendenvanhetbarlaeus.nl en meld je aan door te klikken op Inloggen en aanmelden en vul het formulier in. Je kunt gemakkelijk de gegevens zelf wijzigen als je bent ingelogd.

Cursussen

Hieronder wat beelden van de cursussen van het afgelopen seizoen. De cursussen zijn ook komend seizoen weer voor iedereen toegankelijk. Mochten jullie nog mogelijk geinteresseerden weten...
Vooral voor ouders van onderbouwleerlingen zijn de beginnersursussen Latijn en Grieks opgezet.
Vanaf september zal het nieuwe aanbod op de website komen te staan: Cursussen
beeldend
docenten
De cursussen van dit seizoen zijn 25 januari afgesloten met de traditionele borrel op De Kring.
IMG_6291

Activiteiten van oud-Barlaeanen

NRC Cultuur Top100
Caro Emerald
Caro
Jungle by night
Jungle
Mea Dols de Jong
Mea Dols
Calefax
Calefax NRC
Internationaal Danstheater
treedt op met de voorstelling 'Silent Songs' van 25 t/m 28 augustus op de Parade in Amsterdam
SilentSongs4
COLOFON STICHTING VRIENDEN van het BARLAEUS GYMNASIUM
opgericht 12 november 1993

secretariaat Myra Groenink
Vrienden van het Barlaeus Gymnasium
Weteringschans 29-31 1017 RV Amsterdam

website www.vriendenvanhetbarlaeus.nl

email info@vriendenvanhetbarlaeus.nl

ING NL04 INGB 0000 109 170

Bestuur: Geert Kapteijns (vz), Tamara van Altena (pm), Sophie Lambo (secr.), Sander Kruse, Roos Lubbers,
Willem van Maanen, Tienko Rasker, Merel Roze en - qualitate qua - Alwin Hietbrink (rector)
MailPoet