89e1d15eda7effbb8605dd8b9abb5d21

Online lezing donderdag 26 november 2020 HEBBEN BOEKEN NOG WEL NUT?


Beste Alumni en Vrienden,


In de laatste nieuwsbrief schreef ik dat ik hoopte dat we jullie in de volgende nieuwsbrief weer zouden uit kunnen nodigen voor een activiteit.
Dat moment blijkt sneller daar te zijn dan we toen dachten aangezien we zijn gaan nadenken over mogelijkheden om de lezing online aan te bieden. Het is natuurlijk niet hetzelfde als elkaar fysiek ontmoeten en na afloop bijpraten, maar het is in ieder geval een manier om met elkaar in contact te blijven en dat is ons veel waard. We organiseren deze lezing (waarover verderop meer) net als vorige jaren samen met de Oudervereniging van de school.

Vandaar deze extra, korte nieuwsbrief om jullie hierover te informeren. Later deze maand ontvangen jullie nòg een nieuwsbrief waarin we jullie zullen berichten over de mogelijkheid om ook enkele cursussen online te gaan volgen in januari en februari. Daarvoor geldt hetzelfde, de koffie met lekkers en de borrel na afloop of bij De Kring moeten jullie dan ontberen, maar sommige cursussen kunnen dan toch doorgang vinden en dat is beter dan helemaal niets.

We houden goede moed dat het allemaal weer beter wordt,Hartelijke groet,
Renata Traas,
voorzitter

Hebben boeken nog wel nut?

Een interactieve online lezing op 26 november van 20.30 - 21.30 uurDoor Corona is er dit jaar geen klassieke Barlaeuslezing.
Jammer… of een mooi moment om een alternatieve aanpak uit te proberen? Dit jaar een online paneldiscussie met o.a. :
  • Wouter Haak, VP Research Data Management Elsevier & oud leerling
  • Debbie Broekers, Mediathecaris Barlaeus Gymnasium
We gaan de discussie aan over een wel zeer relevant onderwerp:
het boek.
We kennen het boek allemaal uit het verleden, maar heeft het nog een toekomst? Het gaat niet goed met lezen in Nederland. In de afgelopen vijf jaar tijd is de gemiddelde leestijd afgenomen met 14%. Is deze manier van informatie tot ons nemen nog wel relevant? Een boek kun je digitaliseren, maar gaan we informatie niet splitsen in kleinere zoekbare delen? Hebben andere media de toekomst?
Wouter en Debbie doen de aftrap, maar we zijn vooral nieuwsgierig naar jouw perspectief.
Doe mee! Dankzij zoom is dat dit jaar makkelijker dan ooit.
Meld je aan:

eventbrite.nl/e/tickets-barlaeuslezing-2020

In de Nieuwsbrief die over ca 2 weken komt, zal er voor mensen die nooit ZOOM hebben gebruikt enige uitleg komen.


Wouters

Wouter is een Barlaeaan van de periode 1983-1989. Een roerige periode waarbij er volgens sommige geruchten nog wiet in de kantine werd gerookt, en waarbij rector Kohnhorst, na een roerige benoemingsperiode, werd opgevolgd door mevrouw de Vries Lentsch. Wouter hield zich vooral bezig met het schoolorkest als 2e fagot naast de tegenwoordig beroemde oud-leerling Alban Wesley, en later wat meer met ‘filosofie’ sessies in Reijnders en Eijlders in de tussenuren rond het Leidseplein.
Na het Barlaeus haalde Wouter zijn Bachelor muziekgeschiedenis bij Tulane University, New Orleans, gevolgd door een Master Computer Science bij de UvA. Hierna heeft Wouter verschillende functies gehad bij The Boston Consulting Group, Marktplaats.nl, eBay.com, ExSilent, en nu bij Elsevier. Als VP Research Data Management zorgt hij ervoor dat de data die wereldwijd gemeten en bewerkt wordt door universitaire onderzoekers beter hergebruikt kan worden door toekomstige generaties onderzoekers. De rode draad van deze carrière is het bouwen van bruggen via online platforms.
Wouter is getrouwd met Mirjam (Ignatius) en heeft twee kinderen; Jaco zit op het Alasca te Amsterdam en Eline studeert geschiedenis bij Stirling University in Schotland.

Debbie Broekers foto

Debbie (32) is dit schooljaar begonnen als mediathecaris op het Barlaeus Gymnasium. Het jaar ervoor maakte ze vanuit haar liefde voor lezen en interesse in het beheren van collecties de overstap vanuit de kunstwereld naar het bibliotheekwezen en bekleedde ze de functie van mediathecaris op het Utrechts Stedelijk Gymnasium.
Het leukst aan haar baan vind ze het nadenken over en het samenstellen van een actuele, goed uitgeruste collectie en het contact met de leerlingen.
Debbie studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen waar ze na haar bachelor een research master volgde op het gebied van de moderne en hedendaagse kunst. Ze werkte onder andere als schrijver en web-redacteur voor Metropolis M en als assistent voor Anton Corbijn en de galeries Annet Gelink Gallery en Marian Cramer Projects. Ook werkte ze op zaal in het Rijksmuseum.
Ze ging naar school op de Ring van Putten (beter bekend als “De Ring”) in Spijkenisse, waar ze atheneum behaalde. In haar loopbaan streeft ze ernaar haar interesse in kunst, cultuur en literatuur te blijven verdiepen.

Barlaeus Boekenkast hori
MailPoet