89e1d15eda7effbb8605dd8b9abb5d21

Nieuwsbrief juli 2023


Beste Alumni en Vrienden,
Het kabinet is gevallen, het schooljaar komt ten einde en de zomer is in volle gang. Zoals elk jaar krijgen jullie van ons dan op de valreep ook nog een nieuwsbrief. Eerdere nieuwsbrieven vinden jullie hier: https://vriendenvanhetbarlaeus.nl/nieuwsbrieven. We kijken terug en vooruit.

In het najaar van 2022 en voorjaar van 2023 hebben we voor het eerst sinds de Coronapandemie weer een prachtige reeks cursussen volledig kunnen doorlopen. Alles terug naar normaal en als vanouds met groot enthousiasme. Op 30 januari eindigde de cursussenreeks met de jaarlijkse borrel op de Kring. Het bier (ook non-alcoholisch overigens!) vloeide rijkelijk en de sfeer was goed. Ook omdat vriendencursus- en Barlaeuslegende Rob de Jong daar weer acte de présence gaf.
Alweer in oktober vorig jaar was er de Barlaeuslezing van Diederik Burgersdijk over de geschiedenis van het Gymnasium in Nederland. Hij vertelde onder begeleiding van prachtige historische beelden en inzichtelijke statistieken over de ontwikkeling van het gymnasium in Nederland. Na afloop werd er nog geproost en geanimeerd nagepraat over diversiteit, de brede brugklas, de kunst van het vertalen en zo veel meer. De editie op donderdagavond was een succes, dus dat houden we er voorlopig in. Ook komend najaar zullen we weer een lezing organiseren in de aula van de school. Daarover volgt nog een aankondiging op een later moment. Ook zijn wij druk met de organisatie van een online lezing, zoals die enige tijd geleden ook is gehouden. Ook daarover hoor je nog.

De Droomprijs is ook dit jaar weer uitgereikt. Eind mei hebben verschillende leerlingen enthousiasmerende presentaties gehouden en zijn er uiteindelijk drie prijzen uitgereikt. We zijn heel blij dat er weer zoveel enthousiasme was voor de prijs, en dat we drie mooie winnaars hebben kunnen aanwijzen. Wij citeren hieronder uit de juryrapporten.

In deze nieuwsbrief hebben we ook een nieuwe rubriek toegevoegd: De Barlaeus Beeldbank. Zo nu en dan vinden of ontvangen wij een mooie foto of afbeelding van een oud-leerling, leraar of Barlaeus-gerelateerde gebeurtenis. Wij willen die vanaf heden als vast onderdeel in de nieuwsbrief laten terugkomen. De eerste aanzet daartoe doen wij zelf met een foto die wij kregen van de familie van Eduard von Baumhauer (1920-1941). Eduard ging eind jaren ’30 naar het Barlaeus en kwam te vroeg te overlijden als Engelandvaarder. Zie uitgebreider hierna. Nota bene: er is ook een oproep aan jullie lezers, om foto’s in te sturen.


Hartelijke groet,
Ramses Walon
Voorzitter

Droomprijs

Elk jaar organiseert de Stichting samen met de oudervereniging van het Barlaeus de Droomprijs. Met deze prijs wordt aan de leerlingen van het Barlaeus de kans geboden om een lang (of kort) gekoesterde droom waar te maken met een budget van €1000,- dat door de Stichting en de oudervereniging aan de leerlingen wordt gegeven.

Ook dit jaar is er weer een Droomprijs georganiseerd en heeft de jury bestaande uit Susanne Lippert (rector van het Barlaeus), Bernadette Meiborg (oudervereniging), en Ramses Walon (vz. Stichting Vrienden) vier prachtige presentaties kunnen zien. Het was voor ons dit jaar een buitengewoon moeilijke beslissing, omdat we vier hele mooie en uiteenlopende inzendingen hebben gekregen. Juist om die reden hebben wij dit jaar een top drie gemaakt zodat wij meer inzendingen konden belonen. Zie hierna citaten uit de juryrapporten van de winnaars:
Crimson Mahoney: “Je hebt ons met veel enthousiasme en inspiratie laten zien waarom de kleur paars jou zo blij maakt, en waarom het dragen van kleding voor jou onlosmakelijk verbonden is met jouw identiteit. Wat betreft de uitvoering van jouw plannen: daar hadden wij wel nog wat vragen over. Het maken van een pak leek ons een erg moeilijke opgave voor iemand met relatief weinig ervaring met naaien. Een pak is ook iets anders dan een t-shirt of een broek, een grote uitdaging leek ons! Zeker gezien het doel waarmee je dat pak wilde maken, paarse vrijdag of jouw EYP-reis, is dat misschien nu te hoog gegrepen. We hebben daarom besloten om jou een opstartprijs te geven. Met dat geld denken wij dat jij bijvoorbeeld een naaimachine kunt kopen om te beginnen met naaien en daarmee te oefenen. Je zou dit geld ook kunnen gebruiken om een aantal naailessen te nemen en zo een mooie start te maken. Wij zien jouw plannen daarmee graag tegemoet!"
Anne van Gend: “We vonden dat jij heel openhartig en mooi hebt kunnen vertellen wat jij zo interessant vindt aan Dungeons and Dragons (DD). Zoals je misschien wel merkte konden wij ons maar weinig voorstellen bij DD en hoe je dat eigenlijk speelt of waarom je geld nodig zou hebben om een DD-club binnen de school te beginnen. Wij vinden dat jij heel mooi duidelijk hebt weten te maken waarom er op het Barlaeus een DD-club nodig is, en wat die zou kunnen betekenen voor mensen in school die niet zomaar met iedereen vrienden maken. We hebben daarom besloten om jou een prijs te geven waarmee jij een heel goede start kan maken met alles wat jij nodig hebt voor de DD-club en we hopen dat je daarmee een heel mooie club kan neerzetten voor iedereen op het Barlaeus die van DD houdt."
Youri van Worp: “Je had vorige week een mooie en flitsende presentatie voorbereid! We konden zien dat jij al veel ervaring had met presenteren en dat jij ongelofelijk goed wist wat jouw droom is en hoe je die wil verwezenlijken. Dat sprak de jury erg aan. Je hebt een duidelijke passie voor Spanje, en maakt je – net als veel van je leeftijdsgenoten – terecht heel druk over het klimaat. Wij vinden het daarom ook een enorm goed idee dat jij aankomende herfst een mooie reis gaat maken naar Spanje om daar een documentaire op te nemen. Wij hebben er vertrouwen in dat jij met de prijs die we jou willen geven, ook er echt in gaat slagen die documentaire te maken. Zoals we al bespraken lijkt het ons wel goed dat je die reis in detail uitwerkt en ook het nodige onderzoek verricht zodat je de tijd in Spanje optimaal kunt benutten. Je gaf al aan dat je van te voren storyboards zou maken en dat lijkt ons ook een goed idee. We hebben daarom besloten om jou een droomprijs te geven waarmee het mogelijk moet zijn je reis te maken. Wij zien jouw plannen daarom ook heel graag tegemoet!”
We danken nog eens alle donateurs van de Stichting en ook de Oudervereniging voor het mogelijk maken van de Droomprijs! In de volgende nieuwsbrief zullen we ook aandacht besteden aan de uitvoering van de verschillende dromen.

Secretariaat

Als je ingelogd bent op de website, kan je zelf je gegevens wijzigen. Ook is het mogelijk via contact op de website of via ons emailadres adreswijzigingen door te geven en vragen stellen.

Digitaal aanmelden: via de website kun je je bij de Stichting aanmelden. Ga naar de site van vrienden van het barlaeus en meld je aan door te klikken op Inloggen en vul het formulier in.

AVG

Wij zijn ons ervan bewust dat we zorgvuldig om moeten gaan met jullie gegevens. Wij zullen deze nooit verstrekken aan derden. Adresgegevens worden alleen gebruikt voor het versturen van de Nieuwsbrief.

Het is mogelijk je via dit mailadres uit te schrijven voor de Nieuwsbrief.




De nieuwe cursussen

IMG_2984a
Olieverf seizoen 22-23

De cursussen zijn ook komend seizoen weer voor iedereen (ook mensen die niet een directe link met de school hebben) toegankelijk. Jonge alumni krijgen korting!
Vanaf midden/eind september zullen, als het wat Covid-19 betreft kan, de nieuwe cursussen weer op de website staan, met beschrijvingen en is er mogelijkheid tot aanmelden.

De cursussen starten op
maandag 6 november 2023

Barlaeuslezing 27 oktober 2022 - terugblik


Gymnasium. Geschiedenis van een eliteschool
Diederik Burgersdijk
IMG_9326
Op 27 oktober 2022 gaf Diederik Burgersdijk de veertiende Barlaeus-lezing getiteld “Kennis en geluk”. Hij ging daarbij in op de geschiedenis van het gymnasium in Nederland. Hij legde in detail uit hoe het gymnasium in Nederland vanuit de Middeleeuwse kapittelscholen, en via de Latijnse school en de Mammoetwet geworden is tot de school die het nu is. Ook vertelde hij aan de hand van indringende statistieken die hij verzamelde voor zijn boek (Gymnasium. Geschiedenis van een eliteschool) over de regionale verschillen tussen de verschillende gymnasia in de randstad en ver daarbuiten. Daar voegde Diederik nog mooie anekdotes aan toe van zijn eigen tijd als gymnasiast in Enschede, en zijn ervaringen als docent aan verschillende gymnasia in Amsterdam en Hilversum. Kortom: een mooie lezing die uitnodigde tot indringende gesprekken bij de borrel achteraf. Diederik Burgersdijk: Gymnasium – Geschiedenis van een eliteschool. Athenaeum-Polak & Van Gennep; 340 pagina’s

We zien jullie graag terug op de volgende lezing in dit najaar, waarvoor wij nog een aankondiging zullen doen.

Peter Lammers vertrekt bij het Barlaeus

Peter Lammers (onze penningmeester) neemt na dit schooljaar afscheid als docent economie van het Barlaeus.
Na vijfentwintig jaar werkzaam te zijn geweest op het Barlaeus heb ik het besluit genomen nog een keer van school te veranderen. Ik ga werken op het Joke Smit College in het tweedekansonderwijs. Ik heb in de loop van de tijd aardig wat leerlingen naar deze school moeten verwijzen. Het leek me een goed idee om daar nu ook eens zelf te gaan werken. Ik vind het heel moeilijk om de school te verlaten. Vijfentwintig jaar geleden was er helemaal geen economie op het Barlaeus. Ik heb het vak hier helemaal zelf kunnen opzetten. Ik heb dat met heel veel plezier gedaan. Altijd heel fijne leerlingen in de klas gehad, die ik allemaal enorm zal missen. En natuurlijk vind ik het heel moeilijk om afscheid te nemen van mijn collega’s. Ik blijf wel werkzaam voor de “Vrienden”, dus gelukkig blijf ik toch nog een beetje verbonden met de school.

Peter

Barlaeus Beeldbank


Eduard Mari von Baumhauer (Rotterdam, 30 mei 1920 - Noordzee, 27 februari 1941) was een Nederlands verzetsstrijder en Engelandvaarder.

Eduard was de oudste zoon van de Nederlandse luchtvaartpionier Albert Gillis von Baumhauer (hij ontwierp de eerste Nederlandse helikopter) en Hildegonda Johanna Gratama. Hij ging eind jaren dertig naar het Barlaeus waar hij onder meer in de klas zat met Willem Frederik Hermans. In 1939 begon hij aan de studie natuurkunde aan de Technische Hogeschool Delft.

Al snel na het begin van het Duitse bezetting ging hij in het verzet: hij hield zich bezig met het roven van pistolen van Duitse militairen en het in brand steken van olieopslagplaatsen. Onder anderen Willem Pahud de Mortanges (die later door de Duitsers gefusilleerd zou worden) behoorde tot zijn Delftse vriendengroep. Samen met Arnold Cohen bouwde hij een kano om tot motorboot om te trachten Engeland te bereiken.

Op 25 februari 1941 vertrokken ze, maar al snel stak er op de Noordzee een storm op, waardoor ze beiden verdronken. Het lichaam van Cohen werd nooit gevonden, dat van Eduard von Baumhauer spoelde op 17 juni 1941 aan op Texel. Von Baumhauer is postuum onderscheiden met het verzetsherdenkingskruis.

Wij danken de familie Von Baumhauer voor deze prachtige foto.
Barlaeus 1937
collectie: familie van Eduard von Baumhauer (1920-1941) (zittend, 4e van links).
Wim (W.F.) Hermans (zittend, 3e van rechts)

Wij doen ook graag een tweeledige oproep aan oud-Barlaeanen: heb jij ook een herinnering aan deze foto of herken je iemand, of heb je zelf een foto die voor zich spreekt, of waar wellicht een leuke anekdote aan verbonden is? In dat geval ontvangen wij die heel graag en plaatsen we die in de beeldbank-rubriek.

Barlaeanen in het nieuws

Graag geven we op de website en soms in de Nieuwsbrief ruimte aan (oud-) Barlaeanen in het nieuws: voorstellingen, tentoonstellingen, boeken etc.
Stuur aankondigingen naar info@vriendenvanhetbarlaeus.nl.
De Nieuwsbrief komt in het algemeen uit in juli en september en soms nog eens in de winter.

Financiën

Omdat de Stichting een ANBI status heeft, is zij verplicht de jaarrekening te publiceren. De jaarrekeningen voor 2012-2021 vind je op de website onder ANBI en gegevens.

Donaties

Voor haar inkomsten is de Stichting afhankelijk van donaties. Met de bijdragen die we mede van jou ontvangen, organiseren we inmiddels een aantal jaarlijkse activiteiten: de Droomprijs, de Barlaeuslezing en de Bibliotheca Barlaeanorum. Ook hebben we met de ontvangen donaties de website kunnen laten moderniseren en aanpassen en de school kunnen ondersteunen met bijvoorbeeld een nieuwe geluidsinstallatie voor de aula.

Met deze activiteiten wil de Stichting de alumni (en toekomstige alumni) van het Barlaeus een platform bieden en op die wijze de band met de school bestendigen en waar opportuun in nauwe samenwerking met de school. Via de website en deze nieuwsbrief informeren we de vrienden en belangstellenden.

De Stichting stelt een minimale donatie van € 20 per jaar voor, maar een hoger bedrag is natuurlijk altijd welkom.
www.vriendenvanhetbarlaeus.nl/word-donateur/

Sinds januari 2008 is de Stichting door de Belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit houdt in dat je donatie fiscaal aftrekbaar is.
COLOFON STICHTING VRIENDEN van het BARLAEUS GYMNASIUM
opgericht 12 november 1993
secretariaat Myra Groenink
Vrienden van het Barlaeus Gymnasium
Weteringschans 29-31 1017 RV Amsterdam
website www.vriendenvanhetbarlaeus.nl
email info@vriendenvanhetbarlaeus.nl
ING NL04 INGB 0000 109 170
Bestuur: Ramses Walon (vz), Peter Lammers (pm), Myra Groenink (secr),
Susanne Lippert- Suarez Muller, Sander Kruse, Tienko Rasker
Kring panorama
Email Marketing Powered by MailPoet