89e1d15eda7effbb8605dd8b9abb5d21

Nieuwsbrief september 2022


Beste Alumni en Vrienden,

We leken de coronacrisis achter ons gelaten te hebben en dachten weer terug te kunnen naar het 'oude normaal'. Niets is echter minder waar, de wereld valt van de ene crisis in de andere, en dit najaar staat de energievoorziening op het spel. Het bestuur van de stichting Vrienden verliest de energie echter niet, en zal dit najaar weer met goed gemoed een groot aantal cursussen aanbieden aan geïnteresseerde (nieuwe) ouders, alumni en andere vrienden. Tot onze grote vreugde kunnen die cursussen - naar het nu lijkt - 'gewoon' fysiek en op locatie worden aangeboden. Was je dus altijd al geïnteresseerd in portrettekenen, (de geschiedenis van) het Jiddisch, mythologie, sociale keuzetheorie, Robots of andere zaken: meld je aan. De cursussen worden aangeboden in een (verwarmd!) Barlaeus. Het prachtige aanbod aan cursussen vind je hieronder in deze nieuwsbrief. Wij hopen velen te verwelkomen.

Ander heugelijk nieuws kregen wij onlangs van oud leerling Olivier de Boer, die in 2019 de Droomprijs ontving om zijn Droomrit te maken. Door de coronacrisis werden zijn plannen gedwarsboomd, maar nu kon hij zijn droom toch waarmaken. Lees hierna meer.

Ten slotte, niet onbelangrijk, organiseert de Stichting samen met de oudervereniging op donderdagavond 27 oktober aanstaande op school de Barlaeus-lezing. Deze keer wordt de lezing verzorgd door oud docent klassieke talen Diederik Burgersdijk. Diederik schreef een boek over de geschiedenis van het gymnasium en zal daaraan een mooi verhaal wijden. Hopelijk tot dan!

Hartelijke groet,
Ramses Walon, voorzitter

De nieuwe cursussen

Zoals elk jaar is er voor (nieuwe) ouders in het bijzonder een cursus Latijn voor beginners, gegeven door Suzanne Rebel. Twee andere talen die aan bod komen zijn Italiaans voor beginners van Alfred Buitenkant en Jiddisch door klassieke talen docent David Cohen. Rob de Jong is weer terug met Medea. David Rijser pakt zijn bruut door corona afgebroken cursus Barok weer op (ook voor nieuwe deelnemers). Merel Meijer en Marco Poelwijk maken de balans op na 80 jaar geschiedschrijving over Nederland in de Tweede Wereldoorlog.
Op muzikaal gebied zijn twee verschillende cursussen te volgen: Caroline Ansink laat je Componeren en Willem Mook neemt je mee langs de componisten van de renaissancestraten van Amsterdam en Olga van Benthem analyseert stijlen van Bach.
Wie graag beeldend creatief bezig is heeft ook weer ruime keuze uit een inmiddels vertrouwd en beproefd aanbod: bij Annefie van Itterzon kun je Portrettekenen, bij Pauline Hille kun je aan de slag met olieverf in stillevens en portret. Lot Schrameijer biedt weer een cursus Collage en mixed media aan, waarin elk jaar deelnemers zichzelf en anderen verrassen. Rosanne Koster legt verbanden tussen mythologie en moderne kunst.
Filosofiedocent Brechtje van Bergen biedt inzicht in de wereld van de Robots en ArtificiaI Intelligence. Peter Lammers legt helder Sociale keuzetheorie, speltheorie en rechtvaardigheid uit. En natuurkundedocent Eris Koops wijdt zich aan Muziek vanuit de Natuurkunde.

De cursussen zijn voor iedereen toegankelijk en starten op maandag 31 oktober.
IMG_3979
olieverf stilleven

De cursussen van dit seizoen op een rijtje:

Latijn voor beginners: taal&cultuur - Suzanne Rebel
Medea - Rob de Jong
Portrettekenen - Annefie van Itterzon
Olieverf portret en stilleven - Pauline Hille
Collage & mixed media - Lot Schrameijer
Italiaans voor beginners - Alfred Buitenkant
Jiddisch - David Cohen
Compositie -
Caroline Ansink
Natuurkunde van de Muziek - Eris Koops
Klassieke mythologie in de moderne en hedendaagse kunst - Rosanne Koster
Slachtoffers, daders, omstanders en geschiedschrijvers - Merel Meijer en Marco Poelwijk
De renaissancestraten van Amsterdam en Bach - muziek - Olga van Benthem en Willem Mook
Sociale keuzetheorie, speltheorie en rechtvaardigheid - Peter Lammers
Wat is Barok - David Rijser
Robots en AI - Brechtje van Bergen


In het schema hieronder staat het overzicht, maar als je kijkt op de website vind je het aanbod met omschrijvingen en daar kun je je ook inschrijven, eventueel registreren en betalen.

OVERZICHT VAN DE CURSUSSEN:
schema 2022-2023
klik op het schema om het te vergroten


De cursussen vinden plaats op de donker gemarkeerde maandagavonden,
van 20.00 tot 22.00 uur in het gebouw van het Barlaeusgymnasium aan de Weteringschans in Amsterdam.

Na de eerste cursusavonden van de maand op
31 oktober 2022 en 9 januari 2023 zal op school een kleine borrel na afloop (vanaf 22.00 uur) gehouden worden, zodat de cursisten elkaar even kunnen spreken.
De laatste cursusavond zal zijn op maandag 30 januari 2023, waarna vanaf 22.00 uur de traditionele borrel op sociëteit De Kring zal plaatsvinden. Hiervoor worden alle cursisten en docenten (ook degenen die deze avond geen cursus hebben) van harte uitgenodigd.

Je kunt je in principe alleen via de website inschrijven voor de cursussen.
Wie moeite heeft met deze digitale aanmelding kan volstaan met het zenden van een kort mailtje aan de cursuscoördinator:
cursussen@vriendenvanhetbarlaeus.nl
Graag in je mailtje vermelden: je naam, de titel van de cursus die je wil volgen.
Wij gaan ervan uit dat de cursussen doorgaan, dus aanmelding betekent in principe deelname. Uiteraard houden we ons aan de dan geldende regels vanuit het RIVM tijdens de avonden en de borrels.
IMG_0075 kopiëren
Klassieke mythologie in de moderne kunst

Omdat we geen papieren nieuwsbrieven meer verspreiden, heeft misschien niet elke belangstellende weet van de nieuwe cursusronde. Als jullie mensen kennen voor wie dit mogelijk geldt, wil je die dan misschien zelf benaderen of hun naam doorgeven aan Jaela van Tijn, onze cursuscoördinator.

Secretariaat

Via de contactmogelijkheid op de website en via het emailadres kun je je adreswijzigingen doorgeven en vragen stellen.
Digitaal aanmelden: via de website kun je je bij de Stichting aanmelden. Ga naar de site van vrienden van het barlaeus en meld je aan door te klikken op Inloggen en vul het formulier in. Je kunt gemakkelijk de gegevens zelf wijzigen als je bent ingelogd.


Barlaeuslezing 2022

Gymnasium. Geschiedenis van een eliteschool
door Diederik Burgersdijk

Donderdag 27 oktober om 19.30 uur
in de aula van het Barlaeus

De Barlaeuslezing wordt georganiseerd door de Stichting in samenwerking met de Oudervereniging van het Barlaeus. De lezing begint om 19.30 uur, iedereen is welkom vanaf 19:00. Na afloop is er tijd om een drankje te drinken en na te praten. Wij hopen zowel ouders, docenten, leerlingen en andere geïnteresseerden te verwelkomen. Dus neem vooral iedereen mee!

De lezing wordt gegeven door Diederik Burgersdijk, voormalig docent klassieke talen aan het Barlaeus. Diederik is momenteel docent aan het Cartesius Lyceum en is daarnaast verbonden aan het University College Utrecht. Meest recentelijk schreef Diederik het schitterende boek getiteld "Gymnasium. Geschiedenis van een eliteschool".

Een korte tekst van de achterflap van het boek:
"Het gymnasium bestaat sinds 1876 en was lang de enige weg naar alle universiteiten. Zo werd het de eliteschool van Nederland. De gymnasiale cultuur heeft vele decennia doorstaan en bloeit nog altijd. Gymnasiasten kunnen zingen in het Latijn, weten wat ceterum censeo betekent en wanneer Caesar werd vermoord. De exclusiviteit en kennis van sociale codes leidden tot een hoogopgeleide klasse met een gevoel van wederzijdse herkenning.
Wat bepaalt de wonderlijke aantrekkingskracht van die geheimtaal? En waarom wekt die tevens weerzin op? Hoe komt het dat scholieren veel tijd willen besteden aan dode talen? Dit boek vertelt de geschiedenis van het gymnasium in persoonlijke verhalen en herinneringen."
96399511_2951292191607128_3253885167822962688_n
Diederik Burgersdijk

Het boek leidde al tot de nodige discussie en aandacht. Zie bijvoorbeeld hier:
* volkskrant.nl/wat-is-het-belang-van-het-gymnasium-drie-boeken-geven-stof-tot-nadenken
* nrc.nl/wat-heeft-een-leerling-aan-het-gymnasium
* nporadio1.nl/dr-kelder-en-co/2022-03-31-gymnasium-de-uitpuilende-eliteschool

Wij hopen dat het verhaal van Diederik iedereen prikkelt om - nog beter geïnformeerd! - na te denken over de rol en positie van het gymnasium in Nederland, en dat we een mooie discussie aan de luisteraars kunnen ontlokken.

Nogmaals: iedereen is van harte welkom, dus graag tot dan!

Droomprijs 2019 terugblik

Drie jaar geleden deed ik mee aan de Barlaeus droomprijs. Mijn droom was om samen met mijn beste vriend de laatste rit van van zijn overleden broer na te doen en daarbij ook geld op te halen voor het goede doel (onderzoek naar leukemie (AML) en de graft-versus-host disease). Na een jaar uitstel vanwege een te korte voorbereidingstijd en 2 jaar uitstel door corona maatregelen, vertrokken we 26 augustus eindelijk voor onze droomrit.
Onze reis is te zien via de onderstaande link!
www.polarsteps.com/RIDEFORBENNO
Screenshot 2022-09-15 at 14-57-57 Polarsteps
Ik wil nogmaals het Barlaeus bedanken voor de unieke kans die ik heb gekregen om mijn droom te verwezenlijken.
Olivier de Boer

Alumni

Ben je oud-Barlaeaan (leerling, docent of medewerker) of ken je oud-Barlaeanen? We zijn een bestand van oud-Barlaeanen aan het opbouwen, met name via onze website. Als er voor alumni interessante evenementen zijn (bijvoorbeeld lustrumvieringen), dan kunnen wij hen gemakkelijk en direct informeren.
Zegt het voort!

Het is mogelijk om medeleerlingen van vroeger te vinden via de website: www.vriendenvanhetbarlaeus.nl/alumni/
Daarvoor is het wel nodig dat je bent geregistreerd en ingelogd als alumnus. Hoe meer mensen zich registreren, hoe waardevoller dit platform wordt.

010009008161
Winkels naast het Barlaeus 1979

Financiën

Omdat de Stichting een ANBI status heeft, is zij verplicht de jaarrekening te publiceren. De jaarrekeningen voor 2012-2020 vind je op de website onder ANBI en gegevens.

Donaties

Voor haar inkomsten is de Stichting afhankelijk van donaties. Met de bijdragen die we mede van jou ontvangen, organiseren we inmiddels een aantal jaarlijkse activiteiten: de Droomprijs, de Barlaeuslezing en de Bibliotheca Barlaeanorum. Ook hebben we met de ontvangen donaties de website kunnen laten moderniseren en aanpassen en de school kunnen ondersteunen met bijvoorbeeld een nieuwe geluidsinstallatie voor de aula.
Met deze activiteiten wil de Stichting de alumni (en toekomstige alumni) van het Barlaeus een platform bieden en op die wijze de band met de school bestendigen en waar opportuun in nauwe samenwerking met de school. Via de website en deze nieuwsbrief informeren we de vrienden en belangstellenden.

De Stichting stelt een minimale donatie van € 20 per jaar voor, maar een hoger bedrag is natuurlijk altijd welkom.
www.vriendenvanhetbarlaeus.nl/word-donateur/

Sinds januari 2008 is de Stichting door de Belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit houdt in dat je donatie fiscaal aftrekbaar is.

Bibliotheca Barlaeanorum

Op dit moment is de Bibliotheca alleen virtueel te bezoeken.
Natuurlijk is de lijst nog steeds verre van compleet. Dus mis je iemand, of ken je een boek dat niet zou mogen ontbreken? Laat het ons weten via Debbie Broekers: mediatheek@barlaeus.nl. Debbie probeert de werken aan te kopen en de plank met boeken van Barlaeanen in de bibliotheek steeds completer te maken.
In onze Bibliotheca worden behalve boeken ook andere uitingen van artistieke dan wel wetenschappelijke ijver opgenomen: te denken is aan cd's van Calefax (met Raaf Hekkema en Alban Wesly), Larissa Groeneveld (o.a. met het Osiris Trio), Caro Emerald (Caroline van der Leeuw), documentaires van Pieter Fleury etcetera. Reeds te zien op de website van de school. Ook aanvullingen in deze sfeer zijn zeer welkom.

AVG

Wij zijn ons ervan bewust dat we zorgvuldig om moeten gaan met jullie gegevens. Wij zullen deze nooit verstrekken aan derden. Adresgegevens worden alleen gebruikt voor het versturen van de Nieuwsbrief.
Via de contactmogelijkheid op de website en via het emailadres kun je je adreswijzigingen doorgeven en vragen stellen. Het is ook mogelijk je via dit mailadres uit te schrijven voor de Nieuwsbrief.

COLOFON
STICHTING VRIENDEN van het BARLAEUS GYMNASIUM
opgericht 12 november 1993

secretariaat Myra Groenink
Vrienden van het Barlaeus Gymnasium
Weteringschans 29-31 1017 RV Amsterdam
website www.vriendenvanhetbarlaeus.nl
email info@vriendenvanhetbarlaeus.nl
ING NL04 INGB 0000 109 170
Bestuur: Ramses Walon (vz), Peter Lammers (pm), Myra Groenink (secr)
Sander Kruse, Tienko Rasker en - qualitate qua -
Susanne Lippert (rector)

Screenshot_2020-11-12 SchoolBANK nl - vind je oude klasgenoten terug
MailPoet